-

Rok 1976

+

Události

Nové skupiny

Inspirativní alba

Československá scéna

Události podrobněji

Výročí osobností

Události


Vychází album Rising

17.května vyšlo album Rising, druhé studiové album britsko-americké skupiny Rainbow. V roce 2017 se deska umístila na 48. místě v seznamu časopisu Rolling Stone "100 Greatest Metal Albums of All Time (100 největších metalových alb všech dob)".


Nové skupiny


Podrobnější popis

Angel Witch

(GBR - NWOBHM)


Podrobnější popis

Black Rose

(GBR - NWOBHM)


Bow Wov

(JPN - hard rock, heavy metal)


Podrobnější popis

Bronz

(GBR - NWOBHM)


Podrobnější popis

Canis Major

(GBR - hard rock, NWOBHM)


Citron

(CZE, Ostrava - bluesrock, hard rock, heavy metal, speed metal)


Podrobnější popis

Crys

(GBR - hard rock, NWOBHM)


Diamond Head

(GBR - NWOBHM)


Podrobnější popis

Ethel the Frog

(GBR - NWOBHM)


Heavy Load

(SWE - heavy metal)


Kick Axe

(CAN - hard rock, heavy metal, glam metal)


Livi

(LVA - hard rock, heavy metal)


Podrobnější popis

Marseille

(GBR - NWOBHM, heavy metal)


Mentors

(USA - heavy metal, hard rock, shock rock)


The Obsessed

(USA - heavy metal, doom metal)


Ostrogoth

(BEL - heavy metal)


Ratt

(USA - heavy metal, hard rock, glam metal)


Rose Tatoo

(AUS - hard rock, heavy metal)


Running Wild

(DEU - heavy metal, speed metal, power metal)


Podrobnější popis

Saracen

(GBR - NWOBHM)


Saxon

(GBR - NWOBHM)


Sister

(USA - heavy metal)


Sorcery (Chicago, Illinois)

(USA - hard rock, heavy metal)


Podrobnější popis

Spider

(GBR - NWOBHM, hard rock)


Podrobnější popis

Stormtrooper

(GBR - hard rock, NWOBHM)


Thor

(CAN - heavy metal)


Podrobnější popis

Urchin

(GBR - NWOBHM, hard rock)


Vitacit

(CZE, Roztoky, Středočeský kraj - heavy metal, speed metal)


Zoetrope

(USA - heavy metal, speed metal)


Inspirativní alba

AC/DC – Dirty Deeds Done Dirt Cheap (20.září)

Aerosmith – Rocks (3.května)

Alice Cooper – Alice Cooper Goes to Hell (25.června)

Angel – Heluva Band

Bad Company – Run with the Pack

BirthControl - Backdoor Possilbilities

Blackfoot - Flyin' High

Black Sabbath - Technical Ecstasy (25.září)

Blue Öyster Cult – Agents of Fortune (21.května)

Boston - Boston

Bow Wow - Bow Wow

Budgie - If I Were Brittania I'd Waive the Rules (23.dubna)

Buffalo - Mother's Choice

Caravan – Blind Dog at St. Dunstans

Dirty Tricks – Nightman

Flax - One

Geordie – Dirty Deeds Done Dirt Cheap

Heavy Metal Kids – Kitsch

Cheap Trick – Cheap Trick

Cheap Trick – In Color

Judas Priest – Sad Wings of Destiny (23.března)

Kansas – Leftoverture

Kiss – Destroyer (15.března)

Kiss – Rock and Roll Over (11.listopadu)

Krokus – Krokus (29.dubna)

Led Zeppelin – Presence (31.března)

Mahogany Rush – Mahogany IV

Max Webster – Max Webster

Montrose –Jumo on It

Moxy – Moxy II

Nazareth – Close Enough for Rock 'n' Roll

Nazareth – Play 'n' the Game

Omega – Omega 6

Rainbow – Rising (17.května)

Ramones – Ramones

The Runaways – The Runaways

Rush – 2112 (20.dubna)

Scorpions – Virgin Killer (9.října)

Starz – Starz

Steppenwolf - Skullduggery

Stray – Houdini

Stray – Hearts of Fire

Sweet – Give us a Wink

Ted Nugent – Free-for-All

Thin Lizzy – Jailbreak (26.března)

Thin Lizzy – Johny the Fox (16.října)

Triumph – In The Beginning (Triumph)

UFO – No Heavy Petting

Unison - Unison

Uriah Heep – High and Mighty

Wishbone Ash – Locked In

Wishbone Ash – New England

Y&T – Yesterday and Today

ZZ Top – Tejas (29.listopadu)


Československá scéna

Založení skupiny CITRON

V Havířově vzniká československá a později česká hardrocková a heavymetalová legenda Citron. V roce 1986 jim u Supraphonu vyšlo jejich druhé album Plni energie, které se stalo první heavymetalovou dlouhohrající deskou vydanou v Československu. O rok později skupina vydala mistrovské koncepční album Radegast. Obou alb se celkem prodalo neuvěřitelných více než jeden milion kusů.


Vznik skupiny VITACIT

V Roztokách u Prahy vzniká v roce 1976 (někdy je uváděn i rok 1975) tenkrát ještě hard rockový Vitacit. Kapela patřila v druhé polovině 80tých let, kdy jako její frontman působil Miloš "Dodo" Doležal, ke špičce českého heavy metalu. Přes několik přestávek v činnosti hraje Vitacit dodnes.


Události podrobněji


ANGEL WITCH

Kapelu, původně pod názvem Lucifer, tvořili kytarista a zpěvák Kevin Heybourne, kytarista Rob Downing, bubeník Steve Jones a baskytarista Barry Clements. Poté, co se Lucifer rozpadli a Steve Jones s Bruce Dickinsonem založil skupinu Speed, se z jejich zbytků stala skupina Angel Witch, s výjimkou Clementse, kterého nahradil Kevin Riddles, a Steva Jonese, kterého nahradil Steve Coleman. Následujícího roku kapelu opustil Rob Downing.

První populární skladbou Angel Witch se stala "Baphomet", která byla zařazena na kompilaci Metal for Muthas. Tato píseň přitáhla ke kapele značnou pozornost a ta nakonec podepsala nahrávací smlouvu s EMI. Tato smlouva však byla brzy zrušena, protože manažer Ken Heybourne odmítl předat Angel Witch profesionálnímu managementu, a také kvůli špatnému ohlasu jejich prvního singlu vydaného pod hlavičkou EMI v roce 1980, který se jmenoval "Sweet Danger" a vydržel v UK Singles Chart jediný týden. To bylo jejich jediné umístění v britské hitparádě, a přestože to byl na skupinu NWOBHM docela úspěch, jediný týden strávený na 75. místě (nejnižší pozice v hitparádě) znamenal, že byli zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů jako 'nejméně úspěšný hit všech dob'. Stejný výkon zopakovala v roce 1983 i další NWOBHM skupina Grand Prix se svým singlem "Keep On Believing".

V roce 1980 se kapely ujalo vydavatelství Bronze Records a brzy poté nahrála a vydala své pozoruhodné debutové album s názvem Angel Witch. Po vydání alba se ale struktura kapely začala rozpadat. Po vyhazovu Davea Hogga a odchodu Kevina Riddlese do skupiny Tytan a navzdory Heybournovým pokusům pokračovat s jinými hudebníky byl přece jenom vyhlášen konec kapely a on se připojil k Deep Machine.

Angel Witch se vrátili k činnosti v roce 1982, když Heybourne, zpěvák Roger Marsden a bubeník Ricky Bruce z Deep Machine odešli, aby společně s baskytaristou Jerrym Cunninghamem dali dohromady novou sestavu. Ta ale vydržela velmi krátce, protože Marsdenův hlas se do stylu kapely příliš nehodil. Byl z kapely vyhozen a zpěvu se opět ujal Heybourne. V roce 1983 skupina opět ukončila svou činnost a Heybourne přešel k Blind Fury.

V roce 1984 opět ožila, tentokrát s pomocí baskytaristy Petera Gordeliera (ex-Marquis De Sade), zpěváka Davea Tattuma a s návratem Davea Hogga za bicí. Tato sestava nahrála album Screamin' N' Bleedin', načež byl Dave Hogg opět vyhozen a nahradil ho Spencer Hollman. S novým bubeníkem nahrála kapela desku Frontal Assault, která se výrazně odklonila od jejich předchozích alb a obsahovala mnoho melodických prvků. Ve stejném roce ale odešel zpěvák na sólovou dráhu a Angel Witch tak několik let hráli jako trio na sporadických živých vystoupeních. V roce 1989 nahráli nové živé album nazvané jednoduše Live.

Heybourne se poté rozhodl, že je v nejlepším zájmu kapely přestěhovat se do Spojených států, ale ostatní členové neměli možnost toho dosáhnout, protože měli stabilní zaměstnání ve své vlasti. Tak se zrodila americká inkarnace Angel Witch. Tvořili ji Heybourne, baskytarista Jon Torres (Laaz Rockit, Ulysses Siren), bubeník Tom Hunting (Exodus) a kytarista Doug Piercy (Heathen, Anvil Chorus). Tato sestava fungovala docela dobře a brzy měla kapela zamluvený slušný počet koncertů po celých Spojených státech. Zjistilo se však, že Heybourne má nevyřízené účty ohledně imigrace, a den před prvním koncertem kapely byl zatčen. Bez Heybourna byla skupina brzy rozpuštěna.

Po vydání kompilace Resurrection v roce 2000 měla kapela v úmyslu znovu hrát společně, ale po sérii vnitřních konfliktů sestavil Heybourne další sestavu s novými členy. V roce 2009 se jejich stejnojmenná píseň "Angel Witch" objevila na soundtracku k akční dobrodružné videohře Brütal Legend a v roce 2011 vstoupili Angel Witch do studia, aby nahráli své čtvrté studiové album s názvem As Above, So Below. Nahrávalo se ve složení Kevin Heybourne - kytara a zpěv, Will Palmer - baskytara, Bill Steer - kytara a Andrew Prestidge - bicí. Vrátili se také k živému hraní, v roce 2011 vystoupili jako hlavní hvězda na druhém pódiu festivalu Bloodstock Open Air.

3. září 2013 zemřel někdejší baskytarista Angel Witch Jon Torres na údajné selhání srdce. Bylo mu 51 let. Kapela mezitím dál pokračuje v koncertování a hraní na festivalech a 30. srpna 2019 vydala nový singl "Don't Turn Your Back", který následně debutoval na 17. místě žebříčku Kerrang! Rock Chart, než se ve druhém a posledním týdnu vyšplhal na 14. místo.

K vlivu Angel Witch se hlásí řada významných metalových hudebníků, včetně Davea Mustaina (Megadeth), který měl v únoru 2010 na obálce časopisu Decibel jejich tričko, Toma G. Warriora (Celtic Frost) a Chucka Schuldinera (Death). Mezi kapely, které na koncertech nebo na nahrávkách přebíraly písně Angel Witch, patří Trouble ("Confused" naživo), Six Feet Under ("Confused" na albu Graveyard Classics), Blood Curse ("Angel Witch" na jejich debutovém albu Sorceress), Onslaught ("Confused" na albu In Search of Sanity), Skull Fist ("Angel Witch" naživo), Battle Ram ("Angel Witch" na EP Smash the Gates), S. A. Slayer ("Dr. Phibes" a "Angel Witch" naživo), Exodus ("Angel of Death" na Blood In, Blood Out jako bonusová skladba) a Amazing Maze, což je boční projekt italské powermetalové kapely Labyrinth pod jiným názvem ("Angel Witch").

V roce 2007 vydalo německé vydavatelství Unbroken Records kompilační album Tribute to Angel Witch, na němž se objevilo 15 undergroundových metalových kapel, které coverovaly skladby z raných singlů a prvních tří řadových alb kapely.


BLACK ROSE

Základ Black Rose vznikl už v roce 1976, kdy se tři kamarádi Steve Bardsley, Marty Rajn a Mark Eason ze školy v Saltburnu rozhodli založit rockovou kapelu s názvem Ice. Brzy stali čtyřčlennou partou poté, co viděli v místní hospodě hrát kytaristu Kennyho Nicholsona a zeptali se ho, jestli se k nim nechce přidat. Eason později kapelu opustil s odvoláním na hudební neshody a místo něj byl povolán místní bubeník Charlie McKenzie. V této sestavě, už pod novým názvem Black Rose, nahráli zkraje roku 1980 v Impulse Studios ve Wallsendu v Newcastlu, sídle nezávislé nahrávací společnosti Neat Records, svou první demokazetu, která obsahovala pět písní: "Alright On The Night", "Biker", "Killer", "Loveshock" a "Raising Hell". Demo bylo převzato do různých playlistů rockových diskoték a objevilo se také v sekci místních hitparád britského rockového časopisu Kerrang!.

Přišli další změny v sestavě. Nicholson a McKenzie opustili kapelu, aby se věnovali jiným aktivitám, McKenzie se připojil k Emerson a poté skončil v Samson a Nicholson založil Holland a Fast Kutz. Ke kapele se poté připojili nový kytarista Chris 'wahwah' Watson a bubeník Mal Smith a vydali svůj první singl na labelu Teesbeat s názvem "No Point Runnin'". Rajn se kvůli různým problémům nepohodl se zbytkem kapely a odešel, čímž uvolnil místo dalšímu baskytaristovi Micku Thompsonovi. Tato sestava se stala pravděpodobně nejstabilnější sestavou kapely, která nahrála a vydala řadu písní včetně debutového alba Boys Will Be Boys a objevila se na řadě kompilací. Kapela koncertovala po celé Velké Británii a Evropě, hrála po boku zavedených kapel, jako jsou Raven, Terraplane, Budgie, Trust, Vardis, Atomic Rooster, Pretty Maids a Spider, a získala si celosvětovou fanouškovskou základnu, která měla fankluby v Evropě, Japonsku a Spojených státech.

V polovině 80. let se k Black Rose přidal kytarista a klávesista Gary Todd a o kapelu projevily zájem velké nahrávací společnosti Atlantic Records a Bronze Records, ale ani jedna z nich s nimi nepodepsala smlouvu. Watson tím byl rozčarován a odešel, čímž uvolnil místo kytaristovi Patovi O'Neilovi. V této sestavě skupina nahrála druhé album Walk It How You Talk It, které vyšlo u Neat Records a na kterém nahrála více melodických písní. Toto album převzala společnost AJK, dceřiná společnost K-tel ve Spojených státech, kde bylo přebaleno k vydání, ale kvůli sporu o autorská práva se stejnojmennou americkou skupinou nebyla deska nakonec vydána. To měl být pro kapelu začátek konce, a přestože ještě nějaký materiál nahrála, nic z něj nevydala a v roce 1989 se rozpadla.

V roce 2006 se Bardsley po rozhovoru s Watsonem rozhodl napsat společně nový materiál a Black Rose byli znovu na světě. Britské indie rockové vydavatelství Majestic Rock Records nejdříve vydalo CD s písněmi kapely z let 1980-1989 s názvem Bright Lights Burnin' a v roce 2010 kapela vydala své třetí album Cure for Your Disease jako nezávislé vydání pouze ke stažení. Vznikla nová sestava a kapela odehrála svůj první koncert po 25 letech na festivalu Cradle Will Rock v Shildonu v hrabství Durham. V roce 2012 pak byli pozváni, aby zahráli na festivalu Hammerfest lV a také na festivalu Headbangers Open Air v Německu. Později kapela oznámila uzavření smlouvy na dvě alba s vydavatelstvím Pure Steel Records. První z nich pod názvem WTF vyšlo v červnu 2022.


BRONZ

Bronz byla anglická hardrocková skupina, kterou založil v roce 1976 v Bathu kytarista Chris Goulstone. Hrála především po Velké Británii a na tehdejších 'free festivalech'. Mezi ně patřila vystoupení na Stonehenge a Glastonbury v roce 1978.

Po brzkém spojení s Davem Pantonem jako manažerem v roce 1980 hrála kapela mnohokrát jako support v The Marquee a Music Machine s Angel Witch, More, Diamond Head a Anvil. V roce 1983 v sestavě Chris Goulstone (kytara, zpěv a klávesy), Shaun Kirkpatrick (kytara a doprovodné vokály), Clive Deamer (bicí) a Paul Webb (baskytara a zpěv) podepsali smlouvu s nezávislou nahrávací společností Bronze Records. Poté nahráli s Ritchiem Cordellem a Glenem Kolotkinem jako producenty album Taken by Storm; s dodatečnou produkcí jim pomohli Gerry Bron a Mark Dearnley.

Na americký trh se dostali díky propojení Bronze Records a Island Records. Sestavu, která tehdy sídlila v Londýně, tvořili bývalý zpěvák Nightwing Max Bacon, Goulstone, Kirkpatrick, Webb a nový bubeník Carl Matthews.

V roce 1984, po velkém americkém turné na podporu Ratt, se kapela rozpadla, Goulstone a Matthews odešli a krátce na to se Max Bacon spojil s GTR. Kirkpatrick dal potom dohromady sestavu nazvanou 'Blue Print'. S producentem Maxem Normanem nahrávali skladby ve studiích Roundhouse, dokud se label nedostal do konkurzu.

V roce 1998 kapele vyšlo album dosud nevydaných skladeb z té doby s názvem Unfinished Business a o dva roky později se Bronz na krátkou dobu znovu zformovali, přičemž do sestavy z roku 1984 se vrátil Paul Webb jako zpěvák; Jake Kirkpatrick hrál na basovou kytaru. Kapela odehrála řadu společných koncertů a v roce 2003 bylo u Sanctuary Records domluveno vydání alba s živými skladbami z amerického turné z roku 1984 a několika novými materiály. To vyšlo pod názvem Bronz Live - Getting Higher.

V roce 2005 vystoupili Bronz s Goulstonem, Thomasem a skotským bubeníkem Windsorem McGilvrayem na oslavách 25. výročí začátku nové vlny britského heavy metalu v londýnské Astorii společně s kapelami Diamond Head a Jaguar. V červenci 2013 zemřel kytarista Shaun Kirkpatrick. Od té doby Chris Goulstone píše pro televizi a film.


CANIS MAJOR

Kapelu založili v Londýně v roce 1976 sourozenci Tony a Jackie Bodimeadovi (jejich příjmení se velmi často mylně píše 'Bodihead'). Dalšími členy byli Mick Groves (kytara), Simon Cooper (basa), Gary Wise (bicí) a John Pepe (kytara).

Jejich 7” singl "Free Rock" a jediné LP Butterfly Queen (1980) produkoval Derek Lawrence (Wishbone Ash, Deep Purple). Jackie byla později také jako zpěvačka součástí skupin Shy a Strategy. V letech 1983 až 1986 zpívala a hrála na klávesy ve slavné dívčí slupině Girlschool a nazpívala jejich album Running Wild.


CRYS

Crys (velšský výraz pro košili) je heavy rocková/metalová kapela z Resolvenu v jižním Walesu. Založili ji v roce 1976 bratři Liam Forde (zpěv, kytara) a Scott Forde (basová kytara) a Alun Morgan (sólová kytara) během studia na internátní škole v anglickém Herefordu. Původně se jmenovali Salic Law a vystupovali v mnoha hospodách a klubech v oblasti jižního Walesu. Crys dostali nabídku na nahrání singlu, pokud budou souhlasit s tím, že ke svým stávajícím písním (které předtím hráli v angličtině) přidají velšské texty. Kapela vyhověla a výsledný singl "Cadw Symud / Lan yn y Gogledd" vyšel v roce 1980 u Click Records. Na singlu hrál Verden Allen (Mott the Hoople) na klávesy a byl nahrán ve studiu Peta Kinga ve Swansea. Sestavu v té době doplnil Nicky Samuel (bicí).

Kapela se stále zviditelňovala díky vystoupením ve velšských rozhlasových a televizních pořadech, což nakonec vedlo k uzavření nahrávací smlouvy s vydavatelstvím Sain Records. Debutové album Rhyfelwr vyšlo v roce 1981 a druhé Tymor yr Heliwr v roce 1982. Obě alba se dostala do vysílání Radia Cymru a BBC Radio Wales a Crys se tak stali první velšskojazyčnou kapelou, která byla pozvána k vystoupení v páteční rockové show BBC Radio One, kterou moderoval Tommy Vance. Pro tuto relaci zahráli celkem čtyři písně, dvě ve velštině a dvě v angličtině. Obě alba také získala ocenění 'Nejlepší album roku' na každoroční přehlídce cen 'Sgrech' - velšskojazyčné události hudebního průmyslu pojmenované podle časopisu Sgrech. Kapela poté pokračovala v živých vystoupeních po celém Walesu a dokonce natočila propagační video ke skladbě "Merched Gwyllt a Gwin" ze svého druhého alba.

Poté se ale Crys na delší dobu rozpadli a až v roce 1995 nahráli třetí album Roc Cafe. Původní kytarista Alun Morgan v té době emigroval do Kanady a nahradil ho Mark Thomas. Album vyšlo na kompaktním disku u Fflach Records a byla k němu přiložena samolepka zdarma.

V pozdějších letech kapela absolvovala řadu koncertních a televizních vystoupení, včetně krátkého setkání původní sestavy při návštěvě Aluna Morgana ve Walesu, které vyvrcholilo televizním vystoupením na festivalu Bryn Terfels Faenol. Také vystupovali v rámci regionálních velšských hudebních akcí Tyrfe Tawe a Menter Iaith. V roce 2006 vyšla u Sain Records kompilace best of s názvem Sgrech, která poprvé zpřístupnila většinu raného materiálu kapely na kompaktním disku a v elektronické podobě ke stažení na iTunes. Spolu s televizní relací nahranou v Y Stiwdio Gefn v Llanelli se také reformovali, aby 4. srpna 2014 vystoupili jako hlavní hvězda akce Cymdeithas yr Iaith v rámci National Eisteddfod'. V roce 2017 hráli Crys v The Pontio v Bangoru a v témže roce ve Wrexhamu. Následovalo několik dalších televizních vystoupení a v roce 2022 koncert na hradě Cardigan na oslavu čtyřiceti let Fflach.


Ethel the Frog

Ethel the Frog byla heavymetalová skupina založená v roce 1976 v anglickém Hullu. Je známá jako součást nové vlny britského heavy metalu. Neobvyklý název kapely byl převzat z montypythonovského skeče o 'Piranha Brothers'.

Původní sestava kapely byla následující: Paul "Doug" Sheppard (sólová kytara), Terry Hopkinson (zpěv, baskytara), Paul Tognola (zpěv, sólová kytara) a Paul Conyers (bicí). Poté, co si skupina získala místní fanoušky, vydala v roce 1978 těžkou verzi písně "Eleanor Rigby" od The Beatles . Ethel the Frog také přispěli písní "Fight Back" na jednu z kompilací Neala Kaye Metal For Muthas Vol. 1. V roce 1979 podepsali nahrávací smlouvu s EMI, která znovu vydala singl "Eleanor Rigby" s písní "Fight Back" jako B stranou. Jejich debutové album s eponymním názvem vyšlo v roce 1980 (v roce 1997 vyšlo CD u malé nahrávací společnosti British Steel), ale v tom samém roce se skupina rozpadla.

Po rozpadu se Hopkinson, pravděpodobně jeden z mála baskytaristů první vlny metalu, který hrál na šestistrunnou baskytaru Fender, stal lektorem na archeologické fakultě Leicesterské univerzity. Tognola a Conyers se připojili ke skupině Salem, která v roce 1982 vydala jeden singl s názvem "Reach for Eternity/Cold as Steel", než se o rok později rozpadla (v roce 2009 obnovila činnost). Doug Sheppard pokračoval v hraní v cover kapelách a poté založil skupinu No Messiahs, která se také brzy rozpadla. Nadále ale hraje na kytaru v Nizozemsku a na serveru Reverbnation vydal několik původních písní.


MARSEILLE

Marseille byla britská heavymetalová skupina z Liverpoolu, kterou v roce 1976 založili Neil Buchanan, Andy Charters a Keith Knowles. Byli první kapelou, která v roce 1977 vyhrála soutěž 'UK Battle of the Bands' ve Wembley Areně, a také první kapelou Nové vlny britského heavy metalu, která získala významnou nahrávací smlouvu, koncertovala ve Spojených státech, a vydala tam album.

První úplnou sestavu tvořili Paul Dale (zpěv), Neil Buchanan (sólová kytara), Andy Charters (druhá kytara), Keith Knowles (bicí) a Steve Dinwoodie (basová kytara). Původně se jmenovali AC/DC, ale právě v té době začala ve Velké Británii sklízet úspěch stejnojmenná australská rocková skupina, a tak byli nuceni v polovině roku 1976 změnit název na Marseille. Už o rok později (31. října 1977) vyhráli ve Wembley Areně vůbec první britskou soutěž 'Battle of the Bands', jejíž finále rozhodovali Brian May a Roger Taylor ze skupiny Queen, což vedlo k tomu, že si skupina koncem roku 1977 zajistila pětiletou nahrávací smlouvu s Mountain Records a v roce 1978 vydala debutové album Red, White and Slightly Blue.

Marseille se stali první kapelou Nové vlny britského heavy metalu, která si zahrála na velkém festivalu v Evropě: na Bilzen Festivalu v Belgii, kde předskakovala americké rockové skupině Cheap Trick.

Během propagace svého prvního alba získali malou základnu fanoušků jako support jiných skupin, například Judas Priest, Nazareth, Whitesnake a UFO. Jejich druhé album, stejnojmenné Marseille, se dostalo do rozhlasového vysílání a rozšířilo jejich fanouškovskou základnu ve Velké Británii. Několik skladeb z tohoto alba se objevilo v 'Alternative Top 20 Charts' zveřejněném v časopise Sounds spolu s dalšími nově vznikajícími britskými heavymetalovými kapelami, jako jsou Saxon, Def Leppard a Iron Maiden.

Marseille byli první NWOBHM kapelou, která absolvovala turné a vydala album ve Spojených státech prostřednictvím RCA Records. Album propagovali na turné po USA společně s Nazareth a americkou south coast boogie kapelou Blackfoot v létě 1980. Po návratu do Velké Británie se ale kapela stala svědkem zániku nahrávací a manažerské společnosti Mountain. S veškerým vybavením, které stále zůstávalo v USA, byla kapela nucena opustit turné a pustit se do dvouleté právní bitvy s likvidátory, což jí znemožnilo usilovat o další nahrávací smlouvu. Během této doby skupinu opustili Paul Dale, Andy Charters a Neil Buchanan. Charters se přestěhoval do USA a Buchanan začal pracovat v televizi, kde v letech 1990-2007 uváděl populární pořad Art Attack na CITV.

Dva zbývající členové, Keith Knowles a Steve Dinwoodie, později přibrali zpěváka Sav Pearse a kytaristu Marca Railtona z místní liverpoolské kapely Savage Lucy, aby v roce 1984 dokončili třetí album s názvem Touch the Night. Píseň z tohoto alba, "Walking on a Highware", se stala prvním a jediným singlem Marseille, který se dostal do britského singlového žebříčku, kde se umístil na 98. místě a strávil v něm jeden týden. Nedostatek zájmu ale způsobil, že se kapela brzy rozpadla.

Následovalo dlouhých 19 let, kdy o kapele nebylo slyšet, až v roce 2003 vyšlo u Castle Communications, dceřiné společnosti Sanctuary Records Group, dvoudiskové CD s příznačným názvem Rock You Tonight, které se stalo antologií Marseille. Album, obsahující materiál ze všech tří předchozích alb, si získalo uznání kritiky a podle George Smithe z časopisu Village Voice to byl nejlepší box set roku 2003.

Původní sestava se dala znovu dohromady na několik koncertů v roce 2008, nicméně Paul Dale brzy kapelu opustil a v únoru 2009 ho nahradil Nigel Roberts. Kapela nahrála EP FourPlay, které produkoval Neil Buchanan a které vyšlo v roce 2009 na značce Gas Station Music. V roce 2010 odešli Keith Knowles a Steve Dinwoodie, které nahradili Gareth Webb (bicí) a Lee Andrews (baskytara). Kapela také nahrála Unfinished Business, své první plné album po 25 letech, které produkoval rovněž Buchanan a které vyšlo 6. září 2010. Album bylo představeno na vystoupení kapely na festivalu Hard Rock Hell v prosinci 2010 a poté následovalo kompletní britské turné podporované skupinou Exit State.

V dubnu 2011 odešel bubeník Gareth Webb a na jeho místo nastoupil Ace Finchum (rovněž člen skupiny Tigertailz). O několik měsíců později kapelu opustil také baskytarista Lee Andrews, kterého nahradil Kevin Wynn (polovina roku 2011), poté Phil Ireland (konec roku 2011 - začátek roku 2012) a později Rob Brooks (2012-2014). Od roku 2011 do začátku roku 2012 kapela pokračovala v náročném koncertním programu a pracovala na novém materiálu, který měl vyjít v roce 2012, ale k jeho vydání nikdy nedošlo. Později Marseille oznámili turné po Velké Británii plánované na listopad 2013, které ale bylo později odloženo na rok 2014 kvůli problémům s cestovním vízem Andyho Charterse. Bylo také oznámeno, že v létě 2014 vyjde EP, které mělo být vydáno souběžně s turné, nicméně i tyto plány byly zrušeny. V té době kapelu opustili bubeník Ace Finchum i baskytarista Rob Brooks.

V roce 2017 zpěvák Nigel Roberts oznámil, že Neil Buchanan i Andy Charters, zbývající dva původní členové Marseille, již v kapele nebudou hrát, a to z důvodu Buchananovy poradenské práce pro dětskou televizi a Chartersova pobytu v USA. Buchanana nahradil kytarista Darren Daz Green, vrátili se bubeník Gareth Webb a baskytarista Lee Andrews, který dříve spolupracoval na albu Unfinished Business. Dne 22. srpna 2019 odehráli Marseille první koncert po sedmi letech v britském Stoke-On-Trentu, na kterém zpíval Roberts, Webb hrál na bicí, Andrews hrál na basovou kytaru a Green na kytaru.


SARACEN

Saracen je původně heavy metalová kapela založená v roce 1976 v Matlocku v hrabství Derbyshire pod názvem Lammergier. Pod tímto jménem v následujících letech hojně koncertovali napříč anglickým Midlands. V roce 1981 se znovu objevili už jako Saracen a vydali debutové album Heroes, Saint & Fools, které získalo uznání kritiky a dodnes je považováno za jednu z klasik NWOBHM. Později podepsali nahrávací smlouvu s Neat Records a vydali následné album Change of Heart (1984); o rok později se rozpadli.

V roce 2000 se reformovali, když Now And Then Records vypátrali tři zakládající členy a podepsali s nimi smlouvu na tři alba. Od té doby se posunuli k progresivnějšímu stylu hudby. V roce 2006 vydali album Vox in Excelso, později následovala další dvě, Marilyn (2011) a Redemption (2014).


SPIDER

Spider byla hardrocková skupina z anglického Liverpoolu, která vznikla v roce 1976. Hrála ve složení Dave Bryce (kytara), Colin Harkness (zpěv/kytara), Robbie Burrows (bicí) a Brian Burrows (baskytara).

Místní je označovali za bláznivou, headbangingovou, merseyboogie kapelu. Paul Suter ze Sounds (01/03/80) o nich řekl, že je to brutální kytarový nápor, kdy hlavní, rytmický i basový kytarista mlátí do strun jako šílenci na cestě do boogie nebe. Spider měli ve srovnání s většinou svých souputníků z éry NWOBHM docela slušnou kariéru. Vydali několik singlů a tři řadová alba.

O téhle kapele se dá říct, že to víc jak klasická heavy metalová nebo hard rocková kapela byla naprostá rock n rollová party kapela. Jejich rytmická hudba se snadno zapamatovatelnými melodiemi ale svým způsobem celkem vystihovala živelnou, široce rozepjatou a zábavnou scénu NWOBHM. Ne že by Spider hráli originální metal nebo měli nějaké super muzikantské schopnosti či znalosti hudební teorie, ale stejně jako většina tehdejších metalových kapel se snažili o určitou úroveň technické zdatnosti.

Kapela to po třech albech, Rock 'n' Roll Gypsies (1982), Rough Justice (1984) a Raise The Banner (1986), zabalila v roce 1986.


STORMTROOPER

Skupina Stormtrooper vznikla začátkem roku 1976 v Bristolu v jihozápadní Anglii ve složení Paul Merrel (zpěv), Colin 'Boggy' Bond (basa), Bob Starling (kytara) a Nick Hancox (bicí)

Během let, kdy byli pohromadě, byl na první pohled patrný jejich dramatický vzestup od poněkud naivní nejisté kapely ze šesté třídy Hartcliffské školy k sebevědomému, silně motivovanému a vysoce propracovanému technickému rockovému kombu. Snadno se vyrovnali všem svým vrstevníkům i soupeřům. To vedlo v roce 1980 k tomu, že je místní bristolské vydavatelství Heartbeat Records zaregistrovalo a vydalo jim dvoustranný singl "Pride Before a Fall/Still Comin' Home". V té době se o Stormtrooper mluvilo jako o britské odpovědi na Rush, ale vždy si zachovali svůj agresivní 'pouliční', téměř punkový přístup, který dal Stormtrooper jejich jedinečný charakteristický zvuk. V roce 1981 ale bohužel ukončili činnost.

Zpěvák Paul Merrel se v roce 1982 stal frontmanem NWOBHM legendy Jaguar, kde působil následující tři roky.

Náhodný telefonát Mikea Darbyho (Bristol Archive Records) ohledně možného remasterování a vydání demo nahrávek Stormtrooper z let 1980/81 nakonec vedl v roce 2016 k vydání alba Pride Before a Fall (The Lost Album). To motivovalo Stormtrooper k tomu, aby se sešli a znovu oprášili svou minulou tvorbu, která se napoprvé do studií nedostala. Na základě překvapivě dobrých recenzí alba a několika úspěšných propagačních koncertů, jakož i pozoruhodného (po 36leté pauze!) zvolení nejlepší kapelou na prestižním rockovém festivalu Brofest 2017, bylo jejich cílem udělat tečku za dříve nenahranými skladbami a zvukově je co nejvíce přiblížit původním nahrávkám Stormtrooper z 80. let, ve většině případů s použitím snástrojů a efektů z té doby. Tak vzniklo v roce 2021 nové album Every Now and Then.

Původní Stormtrooper sice odehráli svůj poslední koncert v roce 2017 a napsali svou poslední píseň v roce 1981, ale dnešní Stormtrooper, ať už v jakékoliv podobě a se dvěma zakládajícími členy v čele, jsou více než schopni produkovat skvělou hudbu v pravém stormtrooperovském stylu!


URCHIN

Urchin byla druhá kapela Adriana Smithe. Tou první byla Evil Ways, kterou založil se svým přítelem Davem Murrayem kolem roku 1974. Dave poté odešel k Iron Maiden, ale Adrian zůstal své kapele věrný, přestože dostal nabídku také se k Iron Maiden připojit.

V roce 1976 se Adrianovi podařilo získat smlouvu u DJM, což byla dříve domácí společnost Eltona Johna. Právě od managmentu společnosti pochází nápad pojmenovat skupinu Urchin (uličník). kapela nahrála dva singly, "Black Leather Fantasy" a "She's A Roller". Ten první vyšel v roce 1978 a dostal několik dobrých recenzí, i když moc dobře neprodával.

Poté se po hádce s Dennisem Wilcockem a vyhazovu z Iron Maiden ke kapele načas vrátil Dave Murray, právě na tak dlouho, aby se podílel na druhém jmenovaném singlu. Jeho vydání v roce 1980 už se ale s Urchin nedočkal, protože byl zase zpátky u Maiden. Tou dobou dostal další nabidku od Maiden také Adrian, ale rozhodl se ji, i když byl v pokušení ji přijmout, nakonec odmítnout a zkusit protlačit vlastní kapelu. Jeho mise zústala nesplněna, v roce 1980 se Urchin rozpadli a Adrin nakonec stejně skončil u Iron Maiden, kde vystřídal Dennise Strattona.

Adrianvy písně "Countown" a "Life in the City" byly později recyklovány v maidenovských skladbách "22 Acacia Avenue" a "Sheriff of Hudderfield".

Dne 19. prosince 1985 Adrian zorganizoval reunion bývalých spoluhráčů a odehrál s nimi dva koncerty, první pod názvem The Entire Population of Hackney a druhý pod názvem The Sherman Tankers. Na obou koncertech vystoupili jako hosté také další členové Iron Maiden.

V roce 2004 vydalo vydavatelství High Roller Records limitovaný a ručně číslovaný stříbrný vinyl s názvem Urchin, včetně 4 singlových písní, jedné živé nahrávky a dalších pěti nevydaných skladeb v nákladu 330 kusů. Poté vyšlo ještě několik dalších vzpomínkových kompilací.


Výročí osobností


únor 1976

29.2.1976 - narodil se americký zpěvák WAYNE KNUPP (29.2.1976 - 15.9.2007), člen death metalové skupiny Devourment


březen 1976

20.3.1976 - narodil se americký skladatel a zpěvák CHESTER BENNINGTON (20.3.1976 - 20.7.2017), člen skupiny Linkin Park


duben 1976

19.4.1976 - narodil se nizozemský kytarista RUUD JOLIE, člen skupiny Within Temptation


červenec 1976

4.7.1976 - narodil se kanadský kytarista DANIEL "CHEWY" MONGRAIN, člen skupiny Voivod

21.7.1976 - narodil se americký bubeník SASHA HORN, člen skupin Exhorder a Forbidden


září 1976

26.9.1976 - narodil se finský baskytarista SAMI VÄNSKÄ, člen skupiny Nightwish

30.9.1976 - narodil se český bubeník RADEK SLADKÝ, člen skupin Ferat, Alkehol a Törr


říjen 1976

16.10.1976 - narodil se americký bubeník CASEY GRILLO, člen skupin Kamelot a Queensryche


listopad 1976

7.11.1976 - narodil se ROB CAGGIANO, americký kytarista, člen skupin Anthrax a Volbeat

22.11.1976 - narodil se americký kytarista ALEX GROSSI, člen skupiny Quiet Riot


prosinec 1976

4.12.1976 - zemřel americký kytarista TOMMY BOLIN (1.8.1951 - 4.12.1976), člen skupin James Gang a Deep Purple

25.12.1976 - narodil se finský skladatel, textař, zpěvák a klávesista TUOMAS HOLOPAINEN, zakladatel skupiny Nightwish