-

Rok 1961

+

Události

Nové skupiny

Inspirativní alba

Inspirativní skladby

Československá scéna

Události podrobněji

Události


Podrobnější popis

BEATLES poprvé vystupují v Cavern Clubu

9. února The Beatles poprvé vystupují ve známém Cavern Clubu v Liverpoolu. Brian Epstein, manažer Beatles, viděl kapelu poprvé dne 9. listopadu 1961 v tomto klubu. Od roku 1961 do roku 1963 měli Beatles v Cavernu 292 vystoupení.


Nové skupiny


Podrobnější popis

Beach Boys

(USA - rock, pop, psychedelický rock)


Podrobnější popis

Golden Earring

(NDL - hard rock, progresivní rock)


Podrobnější popis

The Spies

(CZE, Ostrava - bigbít, rock)


Inspirativní alba


Podrobnější popis

The Shadows – The Shadows


Inspirativní skladby


Podrobnější popis

Dick Dale - "Let's Go Trippin"


The Shadows - "See You in My Drums"


Československá scéna


Podrobnější popis

Vzniká skupina The Spies

V Ostravě, na vysoké škole báňské, vzniká bigbítová skupina The Spies.


Události podrobněji

Dick Dale se skupinou DEL-TONES vydal singl Let’s Go Trippin

Dick Dale, americký kytarista, známý jako Král surfové kytary, vydal společně se svou skupinou Del - Tones singl „Let's Go Trippin“, často považovaný za první surfrockovou skladbu. Poprvé byla veřejně hrána v Rendezvous Ballroom in Balboa Peninsula, Newport Beach, California, stala se číslem 4 na Los Angeleském rádiu KFWB, a později obsadila 60té místo na žebříčku Billboard Hot 100, který se sestavuje pravidelně každý týden od roku 1941.


Beatles poprvé vystupují v Cavern Clubu

9. února The Beatles poprvé vystupují ve známém Cavern Clubu v Liverpoolu. Brian Epstein, manažer Beatles, viděl kapelu poprvé dne 9. listopadu 1961 v tomto klubu. Od roku 1961 do roku 1963 měli Beatles v Cavernu 292 vystoupení. Poslední vystoupení proběhlo 3. srpna 1963, měsíc poté, co kapela nahrála „She Loves You“ a pouhých šest měsíců před první cestou Beatles do USA. V následujících deseti letech se v klubu představilo několik populárních hudebníků, jako The Rolling Stones, The Yardbirds, The Hollies, The Kinks, Elton John, Black Sabbath, Queen, The Who a John Lee Hooker. Budoucí hvězda Cilla Black pracovala v klubu jako šatnářka. V suterénu přilehlé budovy otevřeli Nigel Greenberg a Peter Hepworth nahrávací studio „Cavern Sound“. V březnu 1973 byl klub uzavřen a zasypán, během stavebních prací na podzemní kolejové spirále Merseyrail. Focus byla poslední kapela, která v původním Cavernu hrála.


BEACH BOYS

V kalifornském Hawthornu vznikla americká skupina Beach Boys, jedna z nejvlivnějších a nejúspěšnjších rockových skupin světa. Během krátké doby se stala nejpopulárnější americkou skupinou, o pozici nejúspěšnější skupiny bojovali se svým největším rivalem Beatles. Význam Briana Wilsona (narozený 20.6.1943) pro hudbu 60. let je srovnatelný s Paulem McCartneym (astrology by mohlo zajímat, že se narodili v odstupu pouhých dvou dnů). Byl geniálním skladatelem, inovoval hru na baskytaru. Beach Boys založili (ještě před Beatles) jedno z prvních hudebních vydavatelství ve vlastnictví muzikantů, ve stejné době se začali věnovat progresivnímu rocku (album Pet Sounds bylo vydáno během doby, kdy Beatles natáčeli Revolver.)


GOLDEN EAARING

V Haagu vzniká holandská rocková skupina Golden Eaarings ("s" na konci přestali používat v roce 1969). V Holandsku měli více jak 40 hitů a dostali přes 30 zlatých a platinových alb. Golden Earring prodali po celém světě miliony svých alb a jsou pravděpodobně nejstarší rockovou skupinou na světě, která stále vystupuje.

V roce 1961 dva školáci, kytarista George Kooymans a baskytarista Rinus Gerritsen založili svoji první kapelu pod názvem The Tornadoes. Společně s dalším kytaristou Hans van Herwerdenem a bubeníkem Fred van der Hilstem hráli instrumentální hudbu ve stylu Shadows. V roce 1964 skupina změnila název na The Golden Earrings. O rok později v už pozměněné sestavě nahráli své debutové album „Just Earrings“, ze kterého byl cítit vliv The Kinks a The Zombies. Singl Please Go (1965) se dostal do první desítky holandské hitparády. Poté co vyšlo druhé album Winter-Harvest (1966) zpěváka Franse Krassenburga vystřídal Barry Hay. Hudba skupiny se začala obohacovat prvky psychedelie a art-rocku. V roce 1968 Golden Earrings vévodili holandské hitparádě singlem Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong a úspěch mělo i album „Eight Miles High“. V sedumdesátých letech si zkrátili název na Golden Earring a přešli k melodickému hard rocku.

V roce 1972 uskutečnili v roli „předskokanů“ evropské tour s The Who, po kterém po kterém uzavřeli smlouvlu s labelem Track Records, který vydal Hearing Earring, kompilaci singů, díky které se jim povedlo komerčně prorazit v Anglii]. Vydali také album Moontan, pro mnohé jejich nejlepší album. Píseň Radar Love se stala mezinárodním hitem (v Anglii v první desítce a na 13 místě v žebříčku časopisu Billboard) Skupina také uskutečnila několik vystoupení v USA.

Na konci sedmdesátých let popularita Golden Earring (už pouze kvarteta) začala pomalu upadat. Zájem vzbudilo ještě albun Cut z roku 1982. Singl z tohoto alba „Twilight Zone“, se stal hitem v USA. Po úspěšných amerických vystoupeních následoval ještě singl „When The Lady Smiles“. Píseň „Radar Love“ se znovuzrodila v roce 1989 v podání metalové skupiny White Lion. V roce 1992 Golden Earring vydali akustické koncertní album The Naked Truth Mezi kapelami hrajícími jejich písně se kromě White Lion objevili i Godz ( „Candy’s Going Bad“), Iron Maiden („Kill Me Ce Soir“) a Aria („Going to the Run“).

Skupina koncertovala i v devadesátých letech a na začátku nového tisíciletí vydala výběr Last Blast Of The Century. V roce 2008 zpěvák Barry Hay společně s holandským džezovým orchestrem vydal album „Barry Hay Big Band Theory“.

Zatím poslední album Tits´n´Ass vyšlo 11. května 2012. Album bylo nahráno v Londýně v létě 2011 s producentem Chrisem Kimseyem a dvakrát se umístilo na prvním místě nizozemské albové hitparády. Píseň "Still Got the Keys to My First Cadillac" byla vydána jako singl. Ve videoklipu k této písni se objevili mladí imitátoři skupiny Golden Earring.

Dne 5. února 2021 oznámil manažer skupiny nizozemskému tisku, že jejich aktivní kariéra skončila z důvodu vážné nemoci George Kooymanse.


THE SPIES

Historie ostravského bigbítu začala symbolicky na vysoké škole báňské. Na podzim roku 1960 se tu sešli v nultém ročníku spolužáci Emil Vašek a Miroslav Hasník. Nultý ročník představoval fyzickou práci na šachtě nebo v hutích a jen jednou týdně školu.

Kapela se začala formovat od prvního ročníku (1961-62). Miroslav Hasník měl ještě mladšího bratra Jana, a ten se zase znal z průmyslovky s Ladislavem Stiborem. Stibor se ujal role baskytaristy, Vašek bubeníka a bratři Hasníkové se chopili kytar. Do širšího povědomí začali vstupovat pod názvem Spies asi od sezóny 1963-64. Měli značný radius a dokonce vystupovali i s pražskými skupinami Olympic a Donald v Brně. Repertoár tvořily aktuální hity Radia Luxemburg, brzy se jádrem programu stali Beatles, Rolling Stones a Animals. Spies jsou však pozoruhodní především svou vlastní tvorbou. Se svou trochou do mlýna přispěl každý, zpravidla vždy hudbou i textem zároveň. Nejvíc písniček přinesl Emil Vašek. Jen v ostravském rozhlase nahráli Spies patnáct až dvacet vlastních skladeb. Dochovaly se však pouze v amatérských kopiích, například Balada o stoce(Vašek) nebo Balada o sazi (Stibor). Píseň Můj sen byla publikována v notovém sešitku.

V závodním klubu dolu Hlubina hráli k tanci, ale jinak hráli výhradně koncerty – v restauraci Žalák i po celé republice včetně Slovenska. Všechny nahrávky skupiny, což bylo kolem 24 skladeb, nahrané v ostravském rozhlase, dal z magnetonových pásků po 21. srpnu 1968 nový soudruh ředitel vymazat. Nebylo dost magnetofonových pásků z propadeného imperialistického Západního Německa, na které by se nahrála nádherná, socialisticky přiměřená, hudba soudruhů umělců, kteří se neorientovali směrem na Západ, ale směrem na sovětskou Moskvu.

Emil Vašek s Miroslavem Hasníkem dostudovali a tušili, že se asi hudbou živit nebudou. Nejprve se vzdal aktivního hraní Hasník. Od roku 1967 působil u skupiny už jen jako manažer. Z kvarteta zůstalo trio a pokračovalo dál. Za jeden z vrcholů kariéry je možno pokládat účast na I. Československém beatovém festivalu v Praze v prosinci 1967. Své střední školy však dostudovali i Jan Hasník se Stiborem, a zejména výborný kytarista Jan Hasník toužil po profesionalizaci. Karty osudu rozdala vojenská služba: Vašek a Mirek Hasník nastoupili v pohnutém měsíci srpnu 1968 každý na jiné místo a Stibor s Honzou Hasníkem získali modrou knížku. Plán pokračovat na vojně ztroskotal. Jan Hasník nezaváhal nad lanem do Flaminga, čímž získal přístup do ORO, a historie Spies se definitivně uzavřela.

Původní zdroj. Upraveno.


THE SHADOWS - The Shadows

The Shadows vydávají v září své první stejnojmenné album, které se hned dostává na první místo britské hitparády. Toto album je citováno mnoha vysoce vlivnými a úspěšnými britskými rockovými i heavy metalovými kytaristy (např. Brian May z Queen) jako jejich oblíbené album, které je výrazně ovlivnilo v počátcích kariéry.

Jedná se o jediné album Shadows, na kterém se objevuje původní sestava Shadows s Tony Meehanem a Jetem Harrisem. Meehan byl v roce 1961 propuštěn pro trvalé pozdní příchody a Harris byl v roce 1962 konstruktivně propuštěn (rezignoval). Jediným dalším významným raným albem s Harrisem a Meehanem je jihoafrické speciální kompilační album Shadows "Rockin Guitars".

Bez ohledu na drobné výtky toto velmi úspěšné debutové album obsahuje sedm (ze čtrnácti) zcela nových původních skladeb, které v různých permutacích napsali členové Shadows, čímž popírají tvrzení mnoha pozdějších britských autorů, kteří mylně tvrdí, že toto období britské pop music "před Beatles" bylo stoprocentně ovlivněno a ovládáno skladateli z "Tin Pan Alley", kteří svůj materiál psali v kancelářích v módním londýnském West Endu.