-

Rok 1975

+

Události

Nové skupiny

Inspirativní alba

Události podrobněji

Výročí osobností

Události


Vychází album Sabotage

28.července vyšlo album Sabotage, šesté album britské metalové legendy Black Sabbath. V roce 2017 se deska umístila na 32. místě v seznamu časopisu Rolling Stone "100 Greatest Metal Albums of All Time (100 největších metalových alb všech dob)".


Nové skupiny

Angel

(USA - hard rock, glam rock, progresivní rock)


Boston

(USA - hard rock, progresivní rock)


Gloria Mundi

(GBR - punk rock, gotický rock)


Iron Maiden

(GBR - NWOBHM, heavy metal)


Podrobnější popis

Jameson Raid

(GBR - NWOBHM, hard rock, heavy metal)


Jerusalem

(SWE - hard rock, křesťanský metal)


Krokus

(CHE - hard rock, heavy metal)


Legs Diamond

(USA - hard rock, progresivní rock, heavy metal)


Lone Star

(GBR - progresivní rock, hard rock, symfonický rock)


Motörhead

(GBR - NWOBHM, heavy metal, speed metal, hard rock)


Rainbow

(GBR - hard rock, heavy metal, neoklasický metal)


Riot

(USA - hard rock, heavy metal, power metal, speed metal)


The Runaways

(USA - hard rock, glam metal, glam punk)


Sorcery (Hollywood, CA)

(USA - hard rock, heavy metal)


Starz

(USA - hard rock, heavy metal)


Ted Nugent

(USA - hard rock, heavy metal)

po rozpadu skupiny The Amboy Dukes přešel Ted Nugent na sólovou dráhu


Podrobnější popis

Toad the Wet Sprocket

(GBR - blues rock, hard rock, NWOBHM)


Triumph

(CAN - hard rock, heavy metal)


Podrobnější popis

White Spirit

(GBR - NWOBHM)


White Wolf

(CAN - heavy metal)


Inspirativní alba

AC/DC – High Voltage (17.února - Austrálie)

AC/DC – T.N.T. (1.prosince)

Aerosmith – Toys in the Attic (8.dubna)

Alice Cooper – Welcome to My Nightmare (11.března)

Angel – Angel

April Wine – Stand Back

Bad Company – Straight Shooter

Bachman-Turner Overdrive – Four Wheel Drive

Bachman-Turner Overdrive – Head On

Bird Control – Plastic People

Blackfoot - No Reservations

Black Sabbath - Sabotage (28.července)

Budgie - Bandolier

Caravan – Cunning Stunts

Consortium – Rebirth

Deep Purple – Come Taste the Band (7.listopadu)

The Dictators – Go Girl Crazy!

Dirty Tricks – Dirty Tricks

Elf – Trying to Burn the Sun

Gruppa 220 – Slike

Heavy Metal Kids – Anvil Chorus

Iron Butterfly – Scorching Beauty

Iron Butterfly – Sun and Steel

James Gang – Newborn

Kansas – Song for America

Kansas – Masque

Kiss – Dressed to Kill (19.března)

Led Zeppelin – Physical Graffiti (24.února)

Mahogany Rush – Strange Universe

Montrose – Warner Bros. Presents Montrose!

Moxy – Moxy

Nazareth – Hair of the Dog

Neon Rose – Two

Neon Rose – Reload

Nutz – Nutz Too

Rainbow – Ritchie Blackmore's Rainbow (5.září)

Rush – Fly by Night (15.února)

Rush – Caress of Steel (24.září)

Scorpions – In Trance (17.září - EU)

Steppenwolf - Hour of the Wolf

Stray – Stand Up and Be Counted

Ted Nugent – Ted Nugent

Thin Lizzy – Fighting (12.září)

Trapeze – Trapeze

Truth and Janey – No Rest for the Wicked

UFO – Force It

Uriah Heep – Return to Fantasy (13.června)

ZZ Top – Fandango (18.dubna)



Události podrobněji


JAMESON RAID

Jameson Raid je britská heavy metalová skupina. Obvykle jsou, po svém zařazení na album Metal For Muthas II vydávané společností EMI, považováni za součást nové vlny britského heavy metalu , ačkoli se v okolí Birminghamu prosadili jako hardrocková kapela již několik let předtím.

Kořeny kapely se táhnou až do roku 1973, kdy baskytarista John Ace a kytarista Ian Smith hráli společně ve skupině Spectaté II ve škole v Sutton Coldfieldu. Po škole se členové kapely vydali každý svou cestou, většinou na univerzitu. John Ace tehdy založil skupinu, která se bavila hraním cover verzí. Když se rozpadla, Ace spolu s rytmickým kytaristou Stewartem Harrodem přesvědčili Smithe, aby se vrátil, a přibrali bubeníka Phila Kimberleyho. To byl začátek Jameson Raid, i když Jejich první koncert se konal 26. srpna 1975 pod všeobecně neoblíbeným názvem Notre Dame. Název Jameson Raid pochází z incidentu v Transvaalu na přelomu let 1895/96, kde se toto jméno objevilo. Jejich bedňák Nick Freeman se zasloužil o to, že si na tuto událost vzpomněl ze školních učebnic dějepisu a navrhl ji kapele. Když se v prosinci 1976 připojil zpěvák Hoi Polloi Terry Dark a o několik dní později odešel Stewart, byla nejznámější sestava Jameson Raid kompletní.

Svůj první singl "Seven Days of Splendour" vydali v únoru 1979. „Kombinace vlivů, které daly vzniknout celkovému zvuku kapely, byla poměrně obtížně určitelná, neboť se v ní objevovaly prvky rock/popu 70. let (zejména David Bowie a Mott the Hoople), těžších kapel jako Thin Lizzy a občasné přikývnutí k punkové smršti... “, poznamenal autor Malc Macmillan a tři skladby na EP ("Seven Days of Splendour", "It's a Crime" a "Catcher in the Rye") ilustrovaly Macmillanovu hádanku ve smyslu neschopnosti kategorizovat zvuk kapely. V Mezinárodní encyklopedii hard rocku a heavy metalu jsou popsáni jako 'kultovní hrdinové pro rockový okruh v Midlandu... Jejich hudba je popovou formou heavy metalu...' EP bylo přijato dobře a, jak zdůraznil Martin Popoff, předvedlo v těchto třech skladbách mistrovský kus písničkářství. Prvních 1 000 kopií vyšlo v bílém obalu, další náklad 2 000 kusů v černém obalu; oba obaly obsahovaly také texty všech tří písní.

V březnu 1980 hrála kapela spolu s Magnum jako support Def Leppard v sálech West Midlandu v rámci jejich světového turné On Through the Night World Tour.

V květnu 1980 vydalo EMI druhé z kompilačních alb Metal for Muthas. To obsahovalo skladbu Jameson Raid "Hard Lines", ačkoli kapela byla nespokojená s tím, že EMI, aniž by to věděla, skladbu kompletně zremixovala tím ji podle kapely v podstatě zničila. Kapela byla navíc na tomto vydání uvedena jako The Raid. V boji s vlnou apatie Smith a Ace podali výpověď a v červenci 1980 odehráli v Birminghamu svůj poslední koncert s kapelou. V té době vyšlo druhé sedmipalcové EP, všeobecně označované jako The Hypnotist, ale ve skutečnosti nazvané End of Part One. EP obsahovalo čtyři skladby ("The Hypnotist", "The Raid", "Getting Hotter" a "Straight from the Butchers") a stalo se labutí písní kapely na vinylu.

Kimberley a Dark pokračovali dál a přibrali kytaristu Mikea Darbyho a baskytaristu Petera Greena. V roce 1981 Darby odešel a nahradil ho zakládající člen The Handsome Beasts James Barrett, kterého v roce 1982 vystřídal Steve Makin. Vznikla demokazeta Electric Sun (obsahující skladby "Electric Sun", "Run for Cover", "Poor Little Rich Girl" a "Getting Hotter"), ale ještě téhož roku Kimberley a Dark odešli a skupina fakticky skončila. Zelené vinylové LP s názvem Jameson Raid, obsahující EP End Of Part One, demo Electric Sun, skladbu "Hard Lines" a nevydanou skladbu "Running Blind" finální sestavy z roku 1983, bylo vydáno jako bootleg, nikoli jako oficiální vydání, ačkoli se stalo drahým sběratelským artiklem. Obě EP se objevila v roce 2010 v časopise Record Collector.

V roce 1983 Green a Makin angažovali bubeníka Rogera Simmse a pokusili se kapelu vzkřísit jako The Raid, ale bez většího úspěchu i dlouhé životnosti. Makin pak působil jako frontman několika dalších kapel, než byl přizván k účinkování na sólovém albu Cozyho Powella The Drums Are Back (1992). V roce 1993 se připojil ke skupině Slade.

Klasická sestava Terry Dark, Ian Smith, John Ace a Phil Kimberley se znovu dala dohromady v roce 2008 a jejich album ze zpětného katalogu Just as the Dust Had Settled vyšlo u Shadow Kingdom Records v březnu 2010. V červenci 2010 skupina odehrála koncerty v Německu i ve Velké Británii. V únoru 2011 kapelu opustil John Ace. V červnu 2011 hráli na festivalu Download s náhradním baskytaristou, než se k nim v červnu 2011 vrátil Peter Green, baskytarista z let 1980 až 1983. V roce 2012 nejprve Ian Smith a poté Phil Kimberley následovali Johna Ace a vrátili se ke svým každodenním zaměstnáním. Nahradili je Kalli Kaldschmidt a Andreas 'Neudi' Neuderth ze skupiny Roxxcaliber. V srpnu 2013 byl přijat bubeník Lars Wickett kvůli Neudiho závazkům na živých koncertech s Manilla Road. Jameson Raid zůstali aktivní zejména v Evropě s příležitostnými koncerty ve Velké Británii.


TOAD THE WET SPROCKET

Tato NWoBHM kapela vznikla v polovině 70. let ve městě Bedfordshire a jejími členy byli zpěvák Mike Mustofa, kytarista Mark 'Curly' Rideaut, baskytarista Pete Austin a bubeník Martin 'Witik' Wightwick. Po několika letech hledání směru (v roce 1979 vydali singl "Pete's Punk Song", který byl zčásti hospodským rockem a zčásti lounge parodií) se Toad the Wet Sprocket přiklonili k příhodně nastupující nové vlně britského heavy metalu a jejich druhý singl "Reaching the Sky" z roku 1980 měl formát, který do ní zapadal.

Ironií osudu to však bylo strašně nereprezentativní bluesové číslo, nápaditě nazvané "Blues in A", které se v témže roce objevilo na dnes již legendární NWOBHM kompilaci Metal for Muthas. Byla to promarněná příležitost, jak na sebe upozornit ve společnosti kapel jako Iron Maiden nebo Angel Witch. Mnohem slibnější bylo jejich červnové vystoupení v pořadu Friday Rock Show, ale kapela na něj nenavázala ani turné, ani dalšími nahrávkami. To vedlo k tomu, že se Toad the Wet Sprocket krátce nato rozpadli.


WHITE SPIRIT

White Spirit byla anglická heavymetalová kapela z Hartlepoolu v hrabství Durham, která je nejvíc známá díky kytaristovi Janicku Gersovi, který později hrál s Ianem Gillanem, Brucem Dickinsonem a nakonec i s Iron Maiden. Dalšími původními členy kapely byli Bruce Ruff (zpěv), Malcolm Pearson (klávesy), Phil Brady (baskytara) a Graeme Crallan (bicí); v pozdější sestavě Brian Howe (zpěv), Mick Tucker (kytara) a Toby Sadler (baskytara). Zvuk kapely měl blíže k hardrockovým skupinám 70. let, jako byli Deep Purple nebo Uriah Heep.

Svůj debutový singl "Backs to the Grind" kapela vydala v roce 1980 u začínajícího nezávislého heavymetalového vydavatelství Neat Records. Byl podpořen další skladbou "Cheetah", jež se objevila také na kompilaci Lead Weight vydané také Neat Records a v roce 1990 znovu na retrospektivní kompilaci New Wave of British Heavy Metal '79 Revisited, sestavené známým nadšencem NWOBHM Larsem Ulrichem z , bubeníkem skupiny Metallica a bývalým redaktorem Kerrang! Geoffem Bartonem. White Spirit se objevili i na různých dalších významných kompilacích NWOBHM, například Metal for Muthas Volume 2.

S rozmachem NWOBHM přešli White Spirit k labelu MCA, u kterého v roce 1980 vydali své první a jediné album. Jmenovalo se jednoduše White Spirit a jeho obal vytvořil Michael Spaldin, který později pracoval na scénografii pro Gillana. V témže roce White Spirit vystoupili na festivalu v Readingu. Skupina utrpěla vážnou ránu v roce 1981, kdy její kytarista Janick Gers přijal nabídku bývalého frontmana Deep Purple Iana Gillana, aby se místo Bernieho Tormeho připojil k jeho sólové formaci Gillan, s níž nahrál alba Double Trouble a Magic. Poté se Ian Gillan rozhodl skupinu rozpustit a připojit se k Black Sabbath. Gers byl také součástí krátce existující britské superskupiny Gogmagog, v níž působili také bývalí členové Def Leppard, Iron Maiden a Whitesnake, a která se rozpadla po vydání jediného EP I Will Be There v roce 1985.

Stejnojmenné album kapely bylo znovu vydáno v roce 2005 na značce Castle s celým druhým diskem bonusového materiálu, včetně rarit, demosnímků, alternativních verzí a záběrů a béček. Nejvýznamnější z těchto dodatečných skladeb je skladba s názvem "Watch Out", která se původně nacházela na kompilaci 60 Minutes Plus z roku 1982 a byla nahrána poté, co zpěvák Bruce Ruff kapelu opustil. Místo něj se na zpěvu podílel budoucí zpěvák Ted Nugent a Bad Company Brian Howe.

Po nálezu kazety se studiovými demosnímky z roku 1981, které měly být druhým albem White Spirit, proběhla pečlivá restaurace, při níž byly zachyceny původní vokály a hudební výkony Briana Howea. To se mělo stát základem nového alba White Spirit, nazvaného Right Or Wrong, které vyšlo u Conquest Music v červenci 2022. Jako hosté na albu vystoupili Neil Murray, Russell Gilbrook, Jeff Scott Soto, Steve Overland a Lee Small.


Výročí osobností

leden 1975

2.1.1975 - narodil se nizozemský kytarista, zpěvák a skladatel ROBERT WESTERHOLT, zakládající člen skupiny Within Temptation

8.1.1975 - narodil se belgický bubeník DIRK VERBEUREN, člen skupin Soilwork a Megadeth

30.1.1975 - narodil se nizozemský klávesista MARTIJN SPIERENBURG, člen skupiny Within Temptation


únor 1975

4.2.1975 - narodil se kanadský baskytarista, člen skupiny Exciter

25.2.1975 - narodil se švédský kytarista a skladatel DAVID ANDERSSON (25.2.1975 - 14.9.2022), člen Soilwork a mnoha dalších kapel


duben 1975

30.4.1975 - narodil se finský zpěvák TOMI JOUTSEN, člen skupiny Amorphis


červen 1975

9.6.1975 - narodil se nizozemský bubeník MIKE COOLEN, člen skupiny Within Temptation

30.6.1975 - narodil se švédský bubeník FREDRIK ANDERSSON, člen skupin Amon Amarth, A Canorous Quintet a dalších


červenec 1975

31.7.1975 - narodil se americký baskytarista URIAH DUFFY, člen skupiny Whitesnake


září 1975

2.9.1975 - narodila se americká zpěvačka JILL JANUSOVÁ (2.9.1975 - 14.8.2018), členka skupiny Huntress


listopad 1975

21.11.1975 - narodil se anglický basák PAUL FINNIE (21.11.1975 - 4.8.2019), člen skupiny Power Quest


prosinec 1975

8.12.1975 - zemřel novozélandský baskytarista GARY THAIN (15.5.1948 - 8.12.1975), člen skupiny Uriah Heep