-

Rok 1974

+

Události

Nové skupiny

Inspirativní alba

Události podrobněji

Výročí osobností

Události

Vznikla společnost Charvel

Charvel je značka elektrických kytar, kterou v 70. letech 20. století založil Wayne Charvel v kalifornské Azuse a jejíž sídlo bylo původně v kalifornské Glendoře. Od roku 2002 je Charvel ve vlastnictví společnosti Fender Musical Instruments Corporation.


Nové skupiny

The Angels

(AUS - hard rock, pub rock)


Dirty Tricks

(GBR - hard rock)


Helix

(CAN - hard rock, heavy metal)


Podrobnější popis

Limelight

(GBR - 1974 - hard rock, NWOBHM)


José Carlos Molina-Nu

(ESP - hard rock, folk rock, progresivní rock, latin rock)


Moxy

(CAN - hard rock, heavy metal)


Praying Mantis

(GBR - NWOBHM)


The Ramones

(USA - punk rock)


Raven

(GBR - NWOBHM, speed metal)


Stress

(BRA - heavy metal, speed metal)


Podrobnější popis

Y&T

(USA - hard rock, heavy metal)


Inspirativní alba

Aerosmith – Get Your Wings (1.března)

Amboy Dukes – Tooth Fang & Claw

Bad Company – Bad Company

Bachman-Turner Overdrive – Not Fragile

Blue Öyster Cult – Secret Treaties (5.dubna)

Budgie - In for the Kill! (17.května)

Buffalo – Only Want You for Your Body

Coven – Blood on the Snow

Deep Purple – Burn (15.února)

Deep Purple – Stormbringer (16.listopadu)

Elf – Carolina County Ball

Epitaph – Outside the Law

Faithful Breath – Fading Beauty

Geordie – Don't Be Fooled by the Name

Gift – Blue Apple

Grand Funk Railroad – Shinin' On

Hawkwind – Hall of the Mountain Grill

Heavy Metal Kids – Heavy Metal Kids

James Gang – Miami

Jethro Tull – War Child

Judas Priest – Rocka Rolla (6.září)

Kansas – Kansas

King Crimson – Starless and Bible Black (29.března)

King Crimson – Red (6.října)

Kiss – Kiss (18.února)

Kiss – Hotter than Hell (22.října)

lucifer's friend – Banquet

Mahogany Rush – Child of the Novelty

Montrose – Paper Money

Mountain – Avalanche

Nazareth – Rampant

Nutz – Nutz

Neon Rose – A Dream of Glory and Pride

New York Dolls – Too Much Too Soon

Primeevil – Smokin' Bats at Campton's

Queen – Queen II

Queen – Sheer Heart Attack

Resurrection Band – Music to Raise the Dead

Rush – Rush (1.března)

Scorpions – Fly to the Rainbow (1.listopadu)

Slade – Old New Borrowed and Blue

Slade – Slade In Flame

Spooky Tooth – The Mirror

Steppenwolf - Slow Flux

Stray – Move It

Strider – Misunderstood

Styx – Man of Miracles

Sweet – Sweet Fanny Adams

Sweet – Desolation Boulevard

Thin Lizzy – Nightlife (8.listopadu)

Toad – dreams

Trapeze – Hot Wire

UFO – Phenomenon

Uriah Heep – Wonderworld (22.června)

Wishbone Ash – There's the Rub

Yes - Relayer (28.listopadu)



Události podrobněji

LIMELIGHT

Nottinghamshirští Limelight jsou spojováni především s novou vlnou britského heavy metalu počátku 80. let, ale ve skutečnosti byli jednou z několika kapel, jejichž počátky sahají ještě o něco dále a jejichž hudba si našla své publikum právě v této zlaté éře heavy music. Bratři Mike (zpěv, baskytara, kytara, klávesy) a Glenn Scrimshawovi (kytara, baskytara) spolu začali psát písničky už v roce 1967 a několik následujících let strávili hraním s mnoha dávno zapomenutými skupinami (a v roce 1972 vydali pár obskurních singlů), než se dali dohromady s bubeníkem Patem Colemanem a v roce 1974 přijali název Limelight.

V té době už bylo v domě rodiny Scrimshawových k dispozici funkční studio, což všestrannému triu (všichni hráli na své nástroje se značnou zručností) umožnilo začít pracovat na demosnímcích a zároveň hrát v klubech po celé severní Anglii, pak v Evropě a překvapivě i v Austrálii - to vše bez nahrávací smlouvy. Když se však nakonec rozhodli pro spolupráci s malou nezávislou nahrávací společností Future Earth Records, ocitli se Limelight díky svému náhodně pojmenovanému singlu "Metal Man" z roku 1980 ve víru NWOBHM. Ne bezdůvodně, protože jejich technicky dokonalý heavy rock s progresivním nádechem nebyl až tak odlišný od zvuku klasických NWOBHM kapel jako Iron Maiden, Diamond Head a Saxon, s nimiž Limelight toho roku absolvovali několikaměsíční turné.

Jako by to nestačilo, Limelight stihli v roce 1980 nahrát i své první eponymní album, ačkoli jeho mizerné prvotní vydání u s problémy se potýkající Future Earth bylo brzy překonáno reedicí z roku 1981 u o něco méně zkrachovalého (pro tuto chvíli) Avatar Records a neslavně zabaleno do hnusného zeleného obalu. Naneštěstí progresivnější, hardrockovější a obecně nemetalové písně - ačkoli samy o sobě byly do značné míry zdařilé a poutavé - odhalily pravou stylovou tvář kapely jejich rodícímu se, ale po metalu lačnícímu publiku. Takže když se opět dostali do potíží s nahrávací společností v důsledku krachu Avataru a poté se odvážili koketovat s ještě více radio-friendly zvukem na singlu "Ashes to Ashes" z roku 1982, který připomínal UFO, krátké přijetí Limelight mezi věrnými heavy metalisty se rychle vypařilo.

Navíc se zdálo, že i samotní členové kapely najednou ztrácejí něco ze svého elánu, který je poháněl po dlouhá léta anonymity, a s výjimkou několika rozptýlených koncertů a polovičatých návratů do studia v následujících letech byla kariéra Limelight fakticky u konce. Dokonce i jejich údajné druhé album, rovněž nazvané Ashes to Ashes a vydané v roce 1984 u Mausolea, nebylo ničím jiným než přebalem debutu, přetvořeným do nové nahrávky a s titulní skladbou přidanou jako bonus. A kromě poslední snahy o oživení ohně přesunem do Německa, kde údajně nahráli materiál na celé album - dosud nevydaný - se bratři Scrimshawové od té doby věnovali jiným profesionálním aktivitám a s Colemanem se scházeli jen na příležitostných malých reunionech.




Y&T

Y&T jsou americká hardrocková a heavy metalová skupina, která původně vznikla jako cover kapela v roce 1972 v Oaklandu v Kalifornii, přičemž sestava, která nahrála první album, se ustálila v roce 1974 (oficiální rok vzniku). V sedmdesátých letech vydala skupina dvě studiová alba u London Records pod jménem Yesterday & Today, poté si zkrátila název na Y&T. Od roku 1981 vydali několik alb u A&M Records, později přešli ke Geffen Records, Avex Records a dalším. Skupina, kterou původně spoluvedli Herbie Herbert a Louis 'Lou' Bramy, do dnešního dne prodala po celém světě přes 4 miliony alb.

Už počátkem 70. let založili Leonard Haze (bicí), Bob Gardner (basa) a Wayne Stitzer (piano) v kalifornském Oaklandu nejmenovanou kapelu, která pouze jamovala coververze. V roce 1972 se k nim připojil kytarista Dave Meniketti a brzy poté kapela dostala pozvánku na svůj první koncert. Potřebovala ale název. Podle Menikettiho a Hazeho si Haze vybral název alba, které mu v tu chvíli hrálo na gramofonu - Yesterday and Today od Beatles. Tato první sestavu ale hrála pouze covery písní jiných interpretů. Poté, co Stitzer skupinu opustil, přešel Gardner z baskytary na rytmickou kytaru a klavír a na basovou kytaru začal hrát Phil Kennemore. Koncem roku 1973 Gardner skupinu opustil také a v lednu 1974 ho nahradil Joey Alves. S touto změnou v sestavě v roce 1974 začala skupina psát původní materiál.

Kapela vystupovala s Journey a dalšími skupinami, včetně Queen, a právě během koncertu v rámci jejich turné Night at the Opera si Y&T všiml prezident London Records a následně s nimi podepsal smlouvu. U London pak vydali svá první dvě studiová alba, debut Yesterday and Today (1976) a Struck Down (1978). Během dokončování druhého alba ale London prozradili, že ze svého vydavatelství odstraní rockový žánr, což Meniketti komentoval slovy, že to v podstatě znamenalo, že album Struck Down 'nikam nepůjde'. Kapela nicméně pokračovala v rozsáhlém koncertování a poté co předskakovala kapelám jako Wild Cherry, Kiss, AC/DC a dalším se vypracovala na headlinery. V roce 1980 uzavřela novou smlouvu s A&M Records, která přiměla kapelu zkrátit svůj název na pouhé Y&T, což vzešlo z jejich přídavků, při kterých fanoušci skandovali 'Y&T, Y&T, Y&T'.

První dvě studiová alba skupiny vydaná pod hlavičkou A&M, Earthshaker (1981) a Black Tiger (1982), byla sice celosvětově kritikou kladně hodnocena, ale v Americe se do povědomí širší veřejnosti nedostala. Písně z těchto dvou alb ale dodnes tvoří významnou část živých vystoupení kapely. Album Black Tiger bylo nahráno na Ridge Farm v Dorkingu v anglickém hrabství Surrey a produkoval ho Max Norman. Na obalu tohoto alba se poprvé objevilo klasické logo Y&T. V polovině nahrávání tohoto alba skupina poprvé vystoupila mimo USA - v Nizozemsku a následně ve Velké Británii.

V roce 1983 začali Y&T hrát na arénách, stadionech a amfiteátrech po celé Americe a Evropě s řadou významných kapel, jako jsou AC/DC, Alice Cooper, Blackfoot, Dio, Iron Maiden, Marillion, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Twisted Sister a ZZ Top, a získali mnohem větší uznání v Evropě a Japonsku než v rodné Americe. S třetím albem od společnosti A&M, Mean Streak (1983), se pak i navzdory slabé propagaci ze strany nahrávací společnosti zvýšila konečně také publicita v USA.

Šesté studiové album In Rock We Trust, vydané v roce 1984, se stalo nejlépe prodávaným albem kapely (Do dnešního dne se prodalo více než 450 000 kopií), když se dostalo na 46. místo v žebříčku Billboard 200 a jediným albem Y&T, které se umístilo v kanadském žebříčku RPM (na 77. místě). Přineslo také první velký rádiový hit "Don't Stop Runnin'". Společnost Dr. Pepper navíc získala práva na použití písně "She's a Liar" v rozhlasové reklamní kampani. Vydavatelství si pro toto album přizvalo spisovatele Geoffreyho Leiba, což bylo poprvé, kdy byl využit externí autor. Publicita rostla a kapela pokračovala v koncertování v arénách a na stadionech, včetně předskakování Rush a Dio na jejich turné k deskám Grace Under Pressure, respektive The Last in Line a koncertům s Whitesnake, Twisted Sister, Ratt, Dokken a Night Ranger. V roce 1984 vystoupili Y&T také na Monsters of Rock v anglickém Donington Parku.

Hit skupiny "Summertime Girls" z roku 1985, který se původně objevil jako jediná studiová skladba na prvním živém albu skupiny Open Fire a později i na albu Down for the Count vydaném téhož roku, se stal dosud nejlépe prodávaným hitem skupiny, když dosáhl 55. místa v žebříčku Billboard Hot 100 a 5. místa v žebříčku Billboard Hot 100. Skladba se hrála po celém světě, často zaznívala v televizním seriálu Baywatch, objevila se v několika celovečerních filmech (včetně Real Genius), silně rotovala na MTV a dodnes se pravidelně hraje na klasických rockových rádiích po celých Spojených státech. Album Down for the Count bylo posledním albem kapely pro A&M, protože kapela byla stále více frustrována nedostatečnou propagací ze strany vydavatelství v USA. Navzdory úspěšným turné s Mötley Crüe a Aerosmith a úspěchu skladby "Summertime Girls" v hitparádách vydavatelství odmítlo vydat následný singl.

V roce 1986 přešla kapela ke společnosti Geffen a v témže roce byl bubeník Haze propuštěn kvůli problémům s drogami a nahrazen Jimmym DeGrasso. O rok později vyšlo osmé album Contagious. V roce 1989 byl kvůli zneužívání drog propuštěn Alves a nahradil ho Stef Burns. (DeGrasso a Burns později v 90. letech hráli společně s Alice Cooperem.)

Další studiové album Ten vyšlo v roce 1990 a obsahovalo balady jako "Don't Be Afraid of the Dark" (první a jediný singl z alba), "Ten Lovers" a "Come in from the Rain" spolu s několika přímočarými hardrockovými skladbami, včetně "Hard Times", "City", "Surrender" a "Goin' Off the Deep End", což je nejrychlejší skladba, kterou kdy Y&T nahráli. Podle Menikettiho byl klip k "Don't Be Afraid of the Dark" pravděpodobně nejlepším videoklipem, který kdy natočili, ale s nástupem grunge ho ani jednou neviděl na MTV. Vzhledem k tomu, že se nahrávací společnost rozhodla nevydávat další singly z alba Ten, rozhodla se kapela v roce 1991 odehrát sedm koncertů v Kalifornii a dát si pauzu, kterou zakončila živým albem Yesterday & Today Live. Krátce po přestávce v roce 1991 Meniketti odmítl nabídku na vytvoření navrhované 'superskupiny' s Peterem Framptonem.

V roce 1995 Y&T obnovili činnost v sestavě Meniketti, Burns, Kennemore a DeGrasso a vydali alba Musically Incorrect (1995) a Endangered Species (1997). V polovině a na konci 90. let ale kapela vystupovala sporadicky.

Přišly další změny v sestavě. V roce 2001 odešel Stef Burns a za bicí se vrátil Haze. V té době Burns působil ve třech kapelách (Y&T, Huey Lewis and the News a u největší italské rockové hvězdy Vasca Rossiho) a konflikty v rozvrhu ho přinutily jednu z těchto tří kapel opustit; v roce 2003 proto odešel z Y&T. Nahradil ho kytarista a zpěvák John Nymann, který byl přítelem kapely z dětství a který předtím absolvoval pod jménem Rock the Robot jako doprovodný vokalista turné In Rock We Trust a zpíval doprovodné vokály na albu Down for the Count. Poté Y&T pokračovali v koncertování po celém světě. V roce 2006, kdy Haze opět řešil problémy s drogami, byl požádán, aby odstoupil, a na bicí nástroje ho nahradil Mike Vanderhule.

V roce 2009 uzavřeli Y&T smlouvu s italským vydavatelstvím Frontiers Records a v květnu 2010 vydali své dvanácté studiové album Facemelter, které bylo jejich prvním studiovým albem po třinácti letech (od alba Endangered Species z roku 1997). V červnu 2010 absolvovali na podporu nového alba světové turné, na kterém vystoupili na velkých evropských letních festivalech, jako byl Sweden Rock, Download Festival v Donington Parku ve Velké Británii a Hellfest ve francouzském Clissonu. Během tohoto světového turné měl baskytarista Kennemore zdravotní problémy a byla mu diagnostikována rakovina plic ve čtvrtém stadiu. Poté, co Kennemore dostal od lékaře příkaz opustit turné a zahájit léčbu, skupina angažovala Brada Langa, baskytaristu ze skupiny Jet Red,, protože Kennemore chtěl, aby turné pokračovalo i během jeho boje s rakovinou. Dne 7. ledna 2011 ale baskytarista Kennemore přes všechnu péči ve věku 57 let zemřel (Kennemore a Meniketti byli jedinými stálými členy kapely od roku 1974). Po Kennemorově předčasném odchodu obsadil pozici baskytaristy natrvalo Lang.

19. října 2013 v italském Bellagiu se ke kapele na pódiu připojil Stef Burns a zazněly čtyři písně ("Black Tiger", "Dirty Girl", "Midnight In Tokyo" a "Hurricane"), což byl jakýsi jednorázový reunion, protože Burns byl zaneprázdněn turné s Huey Lewis and the News a Vasco Rossim. Fanoušky byl, jak se dalo očekávat, přijat dobře.

V dubnu 2016 Lang kapelu opustil, aby řešil svou závislost na alkoholu (jeho poslední vystoupení s kapelou se uskutečnilo 2. dubna 2016 v klubu Fillmore v San Franciscu) a místo něj nastoupil jeho přítel Aaron Leigh (Frank Hannon Band), jehož první vystoupení se uskutečnilo 14. dubna v Canyon Clubu v Agoura Hills v Kalifornii. Dne 29. června 2016 oznámili Y&T a Lang každý zvlášť na svém Facebooku, že se jejich cesty vzájemně a přátelsky rozešly, a potvrdili, že Leigh zůstává baskytaristou kapely.

Autor písní a původní bubeník Haze zemřel 11. září 2016 ve věku 61 let po dlouhém boji s chronickou obstrukční plicní nemocí a původní kytarista Alves zemřel 12. března 2017 ve věku 63 let na ulcerózní kolitidu a zánětlivé onemocnění střev. Po jeho smrti zůstal Meniketti posledním žijícím členem z původní klasické sestavy skupiny z let 1974-1986.

V lednu 2018 vydali Y&T své vůbec první akustické EP s názvem Acoustic Classix Vol. 1. V červnu pak Meniketti uvedl, že kapela možná v budoucnu vydá další akustická EP.

26. listopadu 2019 vyšel dlouho očekávaný, fanoušky podporovaný (na Kickstarteru) dokumentární film On With The Show.

Videoklipy k písním jako "Summertime Girls", "Mean Streak", "Lipstick & Leather", "Don't Stop Runnin'", "Don't Be Afraid of the Dark" a "Contagious" jsou dodnes uváděny na VH1 Classic a videoklip Y&T k písni "I'm Coming Home" z roku 2010 je s více než 2 miliony zhlédnutími nejnavštěvovanějším videoklipem skupiny na YouTube.

Ve filmu Anvil! The Story of Anvil se Lars Ulrich z Metallicy v bonusovém rozhovoru podrobně rozpovídal o tom, jak v prosinci 1980 v jednom hollywoodském klubu poprvé viděl jednu ze svých oblíbených kapel Y&T. Ulrich považuje Y&T za důvod, proč se rozhodl stát se hudebníkem, a říká: „To byl pro mě zlomový okamžik, kdy jsem chtěl hrát hudbu. Bylo na nich vidět, že milují to, co dělají“.

Diskografie (studiová alba):

Yesterday and Today (1976)

Struck Down (1978)

Earthshaker (1981)

Black Tiger (1982)

Mean Streak (1983)

In Rock We Trust (1984)

Down for the Count (1985)

Contagious (1987)

Ten (1990)

Musically Incorrect (1995)

Endangered Species (1997)

Facemelter (2010)




Výročí osobností

únor 1974

19.2.1974 - narodil se americký zpěvák TODD LA TORRE, člen skupin Crimson Glory a Queensryche


březen 1974

5.3.1974 - narodil se polský bubeník WAWRZYNIEC "VAAVER" DRAMOWICZ, člen skupiny Destruction

7.3.1974 - narodil se český bubeník MAREK ŽEŽULKA, člen skupin Arakain, Törr a dalších

11.3.1974 - narodil se anglický klávesista ADAM WAKEMAN, člen skupiny Ozzy Osbourne a dalších, syn Ricka Wakemana


duben 1974

1.4.1974 - narodil se americký bubeník RICHARD CHRISTY, člen skupin Control Denied, Death a dalších

7.4.1974 - narodil se italský klávesista, zpěvák a skladatel MICHELE LUPPI, člen skupiny Whitesnake a mnoha dalších

16.4.1974 - narodil se švédský baskytarista TED LUNDSTRÖM, člen skupiny Amon Amarth

17.4.1974 - narodil se švédský kytarista, zpěvák a skladatel MIKAEL ÅKERFELDT, člen skupiny Opeth


květen 1974

6.5.1974 - narodil se finský klávesista SANTERI KALLIO, člen skupiny Amorphis


červen 1974

13.6.1974 - narodil se finský kytarista, bubeník a skladatel JAN RECHBERGER, zakládající člen skupiny Amorphis


červenec 1974

4.7.1974 - narodil se moravský zpěvák a kytarista RENÉ KRYSTYN (4.7.1974 - 23.9.2013), člen skupiny Dissolving of Prodigy

4.7.1974 - narodil se ukrajinský klávesista VITALIJ KUPRIJ (4.7.1974 - 20.2.2024), člen skupin Artension, Ring of Fire, Trans-Siberian Orchestra a mnoha dalších

12.7.1974 - narodila se nizozemská zpěvačka a skladatelka SHARON DEN ADEL, členka nizozemské skupiny Within Temptation

28.7.1974 - narodil se švédský kytarista ANDERS HANSSON, člen skupin Amon Amarth, Gods Forsaken, Blood Mortized, Amon Amarth a dalších


září 1974

12.9.1974 - narodil se nizozemský bubeník STEPHEN VAN HAESTREGT, člen skupin Orphanage, Within Temptation a dalších


říjen 1974

24.10.1974 - narodil se brazilsko-švédský bubeník ANDERS NORDIN, člen skupiny Opeth

26.10.1974 - narodil se nizozemský baskytarista JEROEN VAN VEEN, člen skupiny Within Temptation

prosinec 1974

8.12.1974 - narodil se švédský basák STEFAN GUTEKLINT, člen skupiny Opeth a dalších

14.12.1974 - narodil se švédsko-indický basák a bubeník MARTIN PERSSON, člen skupiny Opeth a mnoha dalších

23.12.1974 - narodil se polský zpěvák a kytarista MIESZKO TALARCZYK (23.12.1974 - 26.12.2004), člen švédské grincorové skupiny Nasum