-

Rok 1973

+

Nové skupiny

Inspirativní alba

Události podrobněji

Výročí osobností

Nové skupiny

AC/DC

(AUS - hard rock, heavy metal)


Bad Company

(GBR - hard rock, blues rock)


Bachman-Turner Overdrive

(CAN - hard rock, blues rock)


CWT

(GBR - heavy rock, blues rock)


The Dictators

(USA - hard rock, protopunk)


Heart

(USA - pop rock, hard rock, glam metal)


Heavy Metal Kids

(GBR - hard rock, glam metal)


Cheap Trick

(USA - hard rock, glam metal)


JPT Scare Band

(USA - hard rock, heavy metal)


Kansas

(USA - progresivní rock, hard rock, art rock


Kiss

(USA - glam metal, heavy metal, shock rock, hard rock)


Max Webster

(CAN - hard rock, progresivní rock, heavy metal)


Montrose

(USA - hard rock, heavy metal)


Nutz

(GBR - hard rock)


Quiet Riot

(USA - heavy metal)


Podrobnější popis

Ritual

(GBR - NWOBHM)


Podrobnější popis

Vardis

(GBR - NWOBHM, hard rock)


Podrobnější popis

Witchfynde

(GBR - NWOBHM, black metal)


Inspirativní alba

Aerosmith – Aerosmith (5.ledna)

Ainigma – Diluvium

Alice Cooper – Billion Dollar Babies (25.února)

Alice Cooper – Muscle of Love (20.listopadu)

Amboy Dukes – Call of the Wild

April Wine – Elecric Jewels

Atomic – Nice ‚n‘ Greasy

Aunt Mary – Janus

Bachdenkel – Lemmings

Bachman-Turner Overdrive – Bachman-Turner Overdrive

Bachman-Turner Overdrive – Bachman-Turner Overdrive II

Bedlam – Bedlam

Bird Control – Rebirth

Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath (1.prosince)

Bloodrock – Whirlwind Tongues

Blue Öyster Cult – Tyrany and Mutation (11.února)

Budgie - Never Turn Your Back on a Friend

Buffalo – Volcanic Rock

Captain Beyond – Sufficiently Breathless

Caravan – For Girls Who Grow Plump in the Night

CWT – The Hundredweight

Deep Purple – Who Do We Think We Are (12.ledna)

Edgar Broughton Band – Oora

Flower Travellin' Band – Make Up

Free – Heartbreaker

Geordie – Hope You Like It

Golden Earring – Moontan

Grand Funk Railroad – We're an American Band

Granicus – Granicus

Hard Stuff – Bolex Dementia

Heavy Cruiser – Lucky Dog

James Gang – Bang

Jethro Tull – A Passion Play

King Crimson – Larks' Tongues in Aspic (23.března)

Led Zeppelin – Houses of the Holy (28.března)

Les Variations – Take It or Leave It

Lucifer's Friend – I'm Just a Rock 'n' Roll Singer

Message – From Books and Dreams

Montrose – Montrose

Nazareth – Razamanas

Nazareth – Loud 'n' Proud

Necromandus – Orexis Of Death (vyšlo až v roce 1991)

New York Dolls – New York Dolls

Odin – SWF Session

Omega – Omega 5

Pink Fairies – Kings of Oblivion

Queen – Queen

Resurrection Band – All Your Life

Spooky Tooth – You Broke My Heart So I Busted Your Jaw

Spooky Tooth – Witness

The Stooges – Raw Power

Stray – Mudanzas

Strider – Exposed

Stray – Mudanzas

Styx – Styx II

Styx – The Serpent Is Rising

Thin Lizzy – Vagabonds of the Western World (21.září)

Titanic – Eagle Rock

Tucky Buzzard – Allright on the Night

Tucky Buzzard – Buzzard

Uriah Heep – Sweet Freedom (3.září)

The Who – Quadrophenia

Wishbone Ash – Wishbone Four (11.května)

XIT – Silent Warrior

Yes - Tales from Topographic Oceans (7.prosince)

ZZ Top – Tres Hombres (26.července)


Události podrobněji

RITUAL

Záhadná skupina z Londýna, která vznikla v září roku 1973 a v roce 1983, v době vrcholícího NWoBHM, vydala album financované vlastními silami. Album se jmenuje Widow, ale název kapely byl na etiketě vynechán a existovaly spekulace, že se kapela ve skutečnosti jmenovala Widow. Je to proto, že na úplně prvním výlisku u Legend Records název kapely chyběl. Podle jejich oficiálních webových stránek bylo staženo 5000 kopií a v roce 1989 byly všechny zbývající kopie zničeny při požáru. Je známo, že existuje asi 12 kopií, které byly rozeslány jako promo. Určitě jeden z nejvzácnějších a nejdražších kousků historie NWOBHM.

Obal a názvy skladeb tohoto vzácného debutu obsahují satanské obrazy a členové kapely používali satanské pseudonymy jako: ReBeth (kytara/zpěv), Rex Duval (bicí) a Les Hains (basa). Gypsy Rebethe strávil nějaký čas mimo kapelu jako úspěšný flamengový kytarista.

Další album vydala skupina v roce 1993, jmenovalo se Valley of the Kings. V roce 1995 ukončila činnost.

Skladba "Come to the Ritual" se objevila na kompilaci Britannia Infernus - A History Of British Occult And Black Metal (Godreah Records, 2002).


VARDIS

Vardis je anglická tříčlenná hardrocková, boogie rocková a heavy metalová kapela z Wakefieldu v hrabství West Yorkshire, která se proslavila v letech 1978 až 1986 a v roce 2014 se reformovala.Tvořili ji frontman a kytarista Steve Zodiac (vlastním jménem Stephen John Hepworth), basák Alan Selway a bubeník Gary Pearson. Alana Selwaye později nahradil Terry Horbury (dříve působil ve skupině Dirty Tricks).

Kapela původně vznikla pod názvem Quo Vardis (jako pocta Status Quo). Později byl tento název zkrácen na Vardis. Své první nahrávky pořídili už v roce 1973 ve studiu Holyground Studios v Cass Yard ve Wakefield. Vůbec první skladba nahraná na vinyl se jmenovala "Jiving All Night Long" a strana B nesla název "Stay with Me", obě z pera Zodiaca. Následoval druhý singl s dvěma coververzemi, kterými byly "Roll Over Beethoven" (Chuck Berry) a "Don't Waste My Time" (Status Quo). Vardis se rychle proslavili svými energickými živými vystoupeními, unikátním přístupem, který zahrnoval prvky glam rocku a heavy metalu sedmdesátých let, a pronikavým zvukem Fender Telecaster frontmana Steva Zodiaca. Zodiac byl proslulý tím, že hrál na koncertech bosý a s odhalenou hrudí; jeho vzhled dotvářely dlouhé, přirozeně ledově blond vlasy.

Pro své první LP z roku 1979, 100MPH, zvolili neortodoxní přístup a ssestavili jej výhradně z živých nahrávek, což byl dobrý nápad a kapela si díky tomu hned na začátku kariéry získala velké množství příznivců. V srpnu 1981 byli pozváni, aby zahráli na hudebním festivalu Heavy Metal Holocaust po boku Motörhead, Ozzy Osbourne a Triumph. Odhaduje se, že se ho zúčastnilo asi 30 000 fanoušků heavy metalu, přičemž výkon PA údajně dosáhl více než 100 000 wattů.

Jejich první studiové album album, vydané v dubnu 1981 a nazvané The World's Insane, obsahovalo coververzi skladby "Silver Machine" od Hawkwind, ve které se hrálo se na dudy v podání Judda Landera, což z něj učinilo jedno z mála heavymetalových alb té doby, na kterém se objevily dudy. Na albu také hostoval Andy Bown ze Status Quo, který hrál na klávesy. V roce 1982 kapela vydala další eponymní album a Steve Zodiac byl čtenáři časopisu Sounds zvolen mezi 15 nejlepších rockových kytaristů. V roce 1986 vyšlo třetí album Vigilante, poté se skupina Vardis rozpadla kvůli vleklým právním sporům s bývalým managementem.

V březnu 2014 se Vardis zreformovali v sestavě Zodiac/Horbury/Person a až do odchodu Garyho Persona na konci roku vystupovali na festivalech ve Velké Británii a Německu. 1. dubna vydalo vydavatelství Hoplite Records poprvé remasterovanou edici alba Vigilante (1986) na CD a digitálně ke stažení. V lednu 2015 byl představen nový bubeník Joe Clancy, protože kapela oznámila, že má v úmyslu napsat a nahrát nový materiál. Tato nová sestava vydala 18. července EP 200 MPH, první nový materiál Vardis po 29 letech, který se setkal s příznivým ohlasem kritiky.

V listopadu 2015 Vardis podepsali celosvětovou smlouvu s SPV/Steamhammer, přičemž německý label oznámil, že nové album kapely, Red Eye, bylo naplánováno k vydání na rok 2016. 15. prosince téhož roku náhle zemřel baskytarista Terry Horbury po krátkém boji s rakovinou. Na jeho místo poté nastoupil Martin Connolly, aby splnil koncertní závazky na podporu Red Eye v následujícím roce. V září 2019 byl jako nový stálý baskytarista představen Roly Bailey. Koncem roku 2021 vyšlo živé album 100 M.P.H. @ 100 Club.


WITCHFYNDE

Kořeny britské skupiny Witchfynde sahají až do roku 1973, kdy se Montalo (kytara) a Gra Scoresby (bicí) poprvé dali dohromady. Oba v té době sice působili v jiných formacích, ale začali podnikat kroky k založení vlastní kapely. Rok založení kapely proto bývá uváděn různě a pohybuje se v rozmezí let 1973-76. Byli mezi prvními, kteří použili 'satanské' texty, čímž možná ovlivnili skupinu Venom a přispěli k rozvoji black metalového stylu i když hudebně s ním nemají moc společného.

Někdy v polovině 70. let doplnili sestavu Steve Bridges (zpěv) a Andro Coulton (baskytara) a na konci 70. let Witchfynde konečně debutovali jako živá kapela. Hned pro svůj první koncert si mladíci zajistili místo předskokana Thin Lizzy, což kapele zajistilo fanouškovskou základnu a umožnilo zahájit rozsáhlé koncertování, které přineslo tolik potřebné peníze, potřebné pro nahrávání ve studiu.

Jejich debutové album Give 'Em Hell, původně plánované jako EP, vyšlo na začátku roku 1980 u nově vzniklého vydavatelství Rondelet Records, které založili místní podnikatelé s vírou v kapelu. Hned po vydání alba následovalo předskakování Def Leppard a později předskakovali všem nejvýznamnějším kapelám nyní již pevně etablovaného hnutí New Wave of British Heavy Metal. Později v roce 1980 vyrazili sami na koncertní šňůru jako headlineři a na sklonku roku 1980 vyšlo i jejich druhé album Stagefright.

Vypadalo to, že kapela jde strmě nahoru a nic jí nebrání zaujmout místo ve špičce hnutí, ale pak se vše začalo hroutit. V době nahrávání alba Stagefright opustil kapelu baskytarista Coulton, kterého nahradil Pete Surgey. Pak jejich nahrávací společnost zrušila finanční podporu a zpěvák Bridges se, jako přímý důsledek této tíživé finanční situace, rozhodl kapelu opustit. Jejich tehdejší manažer Ben Silks jim však dokázal poskytnout dobrou právní pomoc a podporoval a udržoval kapelu v těchto těžkých časech v dobré náladě.

Nakonec se k nim připojil zpěvák Luther Belz a začali nahrávat skladby pro další album. V roce 1983, kdy byly jejich právní problémy víceméně vyřešeny, podepsala kapela smlouvu s Expulsion Records a vydala svůj třetí dlouhohrající počin Cloak and Dagger. Bohužel jejich nové vydavatelství krátce nato zkrachovalo, a kvůli tomu byla propagace jejich nejnovější produkce takřka nulová. Basák Surgey se krátce nato rozhodl z kapely odejít a nahradil ho Edd Wolfe.

Nová sestava se dostala do nahrávacího studia Phila Chiltona, skalního příznivce kapely, který jim poskytl své studio i pro jejich předchozí počin. Téměř po roce stráveném ve studiu měli Witchfynde dostatek materiálu na nové album. V této fázi podepsali smlouvu s belgickým vydavatelstvím Mausoleum Records, u kterého jim v roce 1984 vyšlo další album Lords of Sin.

Události se pro tuto zkoušenou kapelu ale opět začaly vyvíjet jinak. Wolfe odešel hned po vydání alba a na basu ho nahradil Al Shor. Následovalo negativní přijetí jejich posledního počinu hudebním tiskem a nedlouho poté Mausoleum Records, stejně jako jejich předchozí vydavatelství, zkrachovalo. Bez vydavatelství, se dvěma alby vydanými během dvou let, která v podstatě neměla žádnou propagaci, a bez pozitivních vibrací kolem kapely se členové rozhodli, že je čas prozkoumat jiné možnosti.

Následujících víc jak deset let měla kapela pauzu. Rostoucí zájem o NWOBHM v druhé polovině 90. let a kompilace Best Of Witchfynde, vydaná v roce 1996, vedla ale nakonec k tomu, že se Montalo, Scoresby a Belz v roce 1999 dali znovu dohromady a prodiskutovali možnost obnovení své staré kapely. Brzy se připojil i bývalý baskytarista Surgey. Belz se však nakonec rozhodl, že chce prozkoumat jiné možnosti, a za mikrofonem ho nahradil Harry Harrison.

Tato nová sestava se brzy poté vydala do studia. Sedmnáct let po předchozím počinu byl připraven nový materiál a v roce 2001 mohlo vydavatelství Edgy Records uvést na trh album The Witching Hour. Na podporu tohoto alba absolvovali Witchfynde turné v Německu, Holandsku, Švédsku a dokonce i ve Spojených státech; a zájem byl dostatečně silný na to, aby mohli pokračovat v činnosti. Jejich starší nahrávky byly v průběhu několika následujících let zpřístupněny na různých labelech ve formátu CD a v roce 2007 byla sestavena i nová kolekce Best Of.

V roce 2008 se objevil nový studiový počin Play It to Death, ale krátce poté byl Harrison nucen ze zdravotních důvodů kapelu opustit, což vedlo k tomu, že se k Witchfynde vrátil zpěvák Luther Belz. V červenci 2014 se k nim přidal druhý kytarista Tracey Abbott z kapely Overdrive. Witchfynde odehráli jeden ze svých prvních koncertů na festivalu Metalcova ve španělské Barceloně 28. listopadu 2015 a pokračovali v koncertování až do roku 2020, kdy se kvůli špatnému zdravotnímu stavu konalo poslední vystoupení zbývajících původních členů kapely, Montala a Gra Scoresbyho. Koncert se konal ve slavném newcastleském rockovém baru Trillions a brzy po něm odešel do důchodu i zpěvák Luther Beltz.

Po odchodu Witchfynde z živé hudební scény se dlouholetý kytarista Tracey Abbott dohodl se zakladateli kapely, že bude pokračovat v koncertním turné kapely jako Abbottoir (hříčka s Traceyho jménem) spolu s baskytaristou Ianem Hamiltonem. Jako The Witchfynde-X hrají set, který obsahuje písně ze šesti studiových alb kapely.

Výročí osobností

leden 1973

17.1.1973 - narodil se slovenský bubeník PETER SCHLOSSER, člen skupiny Tublatanka


únor 1973

22.2.1973 - narodil se švýcarskoněmecký bubeník DANIEL LÖBLE, člen skupiny Helloween


duben 1973

11.4.1973 - narodil se finský kytarista, skladatel a zpěvák TOMI KOIVUSAARI, zakládající člen skupiny Amorphis

27.4.1973 - narodil se švédský baskytarista SHARLEE D'ANGELO (vlastním jménem Charles Petter Andreason), člen skupin Mercyful Fate, Arch Enemy a dalších

29.4.1973 - narodil se švédský zpěvák JOHAN HEGG, člen skupiny Amon Amarth


květen 1973

13.5.1973 - narodil se americký bubeník WILL CARROLL, člen skupiny Death Angel


červenec 1973

28.7.1973 - narodil se švédský bubeník NIKO KAUKINEN, člen skupin Amon Amarth, Dark Funeral a jiných


srpen 1973

9.8.1973 - narodil se český bubeník LUKÁŠ DOKSANSKÝ, člen skupiny Arakain

20.8.1973 - narodil se nizozemský bubeník IVAR DE GRAAF, člen skupin Kingfisher Sky a Within Temptation

25.8.1973 - narodil se švédský kytarista a skladatel OLAVI MIKKONEN, zakládající člen skupiny Amon Amarth


září 1973

8.9.1973 - narodil se americký baskytarista a zpěvák TROY SANDERS, člen skupin Mastodon a Thin Lizzy


říjen 1973

18.10.1973 - narodil se americký bubeník DAVID KEITH, člen skupin Blackmore's Night a Rainbow


prosinec 1973

31.12.1973 - narodil se finský bubeník KAI HAHTO, člen skupin Nightwish, Wintersun a dalších

31.12.1973 - narodil se americký kytarista OLI HERBERT (31.12.1973 - 16.10.2018), člen skupiny All That Remains